Обеца издала украинските крадци в Бургас, били спецове по ключалките

Златна обица е уликата, която е издала двамата украински крадци Руслан Дубровски и Денис Шейтанов в Бургас. Това научил „Телеграф“ от разследващите над 10 домови кражби в морския град. „Дуото са експерти по ключалките, влизат в къщите на хората като призраци, бързи са, търсят злато и пари, след това излизат и заключват. Не разбиват“, разкри нашият източник.

Установено е, че Дубровски и Шейтанов са успели да задигнат само от един апартамент – в жк „Изгрев“ над 100 хил. лева.

При кражбата изтървали една от златните обеци, а тази, която останала у тях, отишли да заложат в оказион. Така криминалистите влезли в дирите им и започнало разплитането на случая. Оказало се, че двамата не са обикновени бежанци от войната, а майстори на домовите кражби. 45-годишният Руслан Дубровски има множество криминални регистрации в родината си, лежал е по затворите там. Аверът му Денис Шейтанов е на 37 години, но също с богато престъпно минало. Досиетата на двамата даже не са пълни, тъй като заради военната обстановка в Киев до Бургас все още не е пристигнала поисканата от украинските власти пълна информация, а само частични данни от полицията.

От събирани доказателства по досъдебното производство излизат и данни за някои от най-големите домови кражби, извършвани в региона през последните месеци, които все още не са разкрити. Руслан има официален статут на бежанец у нас, а аверът му Денис е пристигнал месеци след военната операция. Първите дни има данни, че дори е бил на фронта. За него подозренията са, че е възможно и да е дезертьор, но все още се чакат документи.

Другият пък се води инвалид с болно сърце, а съпругата му Злата Дубровски е негов болногледач и придружител. При обиска в квартирата на украинците в Бургас са открити инструменти за отключване и разбиване на врати – шперцове, отвертки, пили, къртачи – общо 135 броя, както и валута от различни видове – 118 хил. долара, 40 хил. евро, 20 хил. лева, чийто произход е в процес на изясняване.