Обвиниха Белослава за шофирането с 1,25 промила алкохол

Певицата Белослава Йонова вече е с повдигнато обвинение за шофиране с 1,25 промила алкохол в количеството издишан въздух. Дрегерът, с който е била тествана от полицаи от Шесто софийско районно управление, е бил калиброван, тоест – преминал е технически преглед съгласно метрологичните изисквания, предаде “Труд news”.

Информацията, че Белослава е подведена под наказателна отговорност бе потвърдена вчера от Софийска районна прокуратура. Известната поп изпълнителка бе засечена в кв. “Княжево” от патрул около 4,30 ч сутринта на 11 юли след рождения є ден, когато отишла да пазарува в денонощен магазин. Направен є е полеви тест с дрегер и понеже тя е отказала да даде кръв за проба, досъдебното производство е образувано по резултатите от уреда на полицаите. На Белослава не е наложена мярка за неотклонение, тъй като тя няма други нарушения или крими досие и няма опасност да се укрие или извърши друго престъпление. Дори и да получи присъда, автомобилът є не подлежи на отнемане в полза на държавата (той и премиерът Николай Денков не може да се научи, че това не конфискация – б. р), тъй като този закон влезе в сила на 8 август, а казусът с Белослава ще се решава по по-благоприятния за обвиняемата текст от НК.

От 2016 г. законодателството в България бе променено така, че резултатите от полевите тестове за алкохол и наркотици се признават за равностойни на лабораторните изследвания. Но докато кръвните проби за алкохол излизат най-много седмица-две, пробите за наркотици, които се правят само във ВМА в София и Варна, се чакат от 3-4 месеца до 1 година, има и рекорд от 14 месеца. Вчера премиерът Денков обеща правителството да открие още лаборатории и тези срокове между двете проби да бъдат съкратени.

“Има две равнища на изследване за употреба на алкохол и наркотици. Първото е скрининг – това са полевите тестове на полицията, а второ ниво е потвръждение – това са резултатите от лабораторен анализ, направен от специалисти, които разполагат с необходимата апартура. Не може само по резултати от полеви тестове да се вземат медицински, административни, правни и каквито и да е други решения”, заяви вчера проф. Добрин Свинаров, началник на клиничната лаборатория в Александровска болница.

Адвокатите съветват всеки шофьор, засечен с над 1,2 промила алкохол или с положителен тест за наркотици, да настоява пред полицаите да го придружат до най-близкия медицински пункт, където да даде кръв и урина за проба. Възможно е кръвният анализ да покаже по-ниско съдържание на алкохол от 1,2 промила, за което водачът не трябва да бъде съден, а само глобен. Има и голяма вероятност тестът на КАТ за дрога да е реагирал на лекарства или енергийни напитки, а кръвната проба на човека да е чиста.