Нов хит в школата: Ученици повръщат и припадат от снуски

Малки ученици масово припадат и повръщат, след като използват снуски (никотинови торбички за смучене). Това алармират пред „Телеграф“ експерти по наркотиците, които обикалят школата и изнасят беседи за вредата от тях.

„Използването на снуски в момента е мода сред децата от 5 до 7 клас. Искат да се направят на интересни, да покажат, че са пораснали. Никотиновите торбички не са наркотик, а нещо като приемник на енфието. Те се слагат между венеца и устата, но ако се спукат, което се е случвало, става опасно. Имахме случай на парализирано дете от елитна бургаска гимназия“, разказа Росица Димова, която е председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Бургас. Колегата й от София Петьо Петров, който е експерт по наркотиците и също изнася беседи в школата, пък добави, че често употребата на снуски води до рязко падане на кръвното, световъртежи, повръщане. „Родителите и лекарите не могат да засекат от какво е неразположението на ученика, нито има неадекватни движения, нито разширени зеници“, допълни Петров.

Снуските се продават във всякакви разновидности, разфасовки и аромати. Цената им варира около 10-12 лв. Обикновено няколко деца се събират и купуват обща кутийка. Никотиновите торбички са напълно легални, но както и цигарите и алкохола са забранени по закон за продажба на лица под 18 г. Според експертите обаче ветото не спира хлапетата и те лесно си ги набавят. Ако продавачът им откаже, пращат някоя какичка или батко да им вземе. Така подобно вещество, което отделя голямо количество никотин в слюнката, излиза по 2-3 лв. на дете.

„Снуските са модерни в момента сред по-елитните училища. В по-малките и дори селските не толкова, но е различно. Дори днес (б.р. – вчера) в обучение в едно такова школо децата споделиха, че знаят какво е това и няма проблем да си го набавят“, заяви Росица Димова. Идеята според нея е непълнолетните да знаят какви са вредите за тях и да се предпазват.

„Някои деца казват, че ги успокоява, други – че са извън напрежението, извън часа, извън деня. При по-малките пък има рязко сменяне на полюсите. При някои има силно треперене или превъзбуда“, описа симптомите на пренасищането със снуски Петьо Петров. Експертът по наркотици е категоричен, че в това състояние някой петокласник например може да падне и да се нарани дори смъртоносно. Димова пък допълва, че ефектът е краткотраен подобно на този от райския газ. Опасното било, ако се смеси например с енергийна напитка или алкохол.

„Има ученици, които са споделяли за силно сърцебиене. За парализата ви казах. Ние успяваме да им обясним ефектите, стигаме до тях, но учениците не го приемат сериозно. Мислят, че са безсмъртни“, убедена е шефката на комисията по наркотиците в Бургас. Тя сподели още, че преди месец са я викали за цял клас в централно училище в града, в който употребата на снуски било супер модерно. Ставало нещо като верижна реакция.

„Когато им прилошее от снуските, някои деца се стряскат. Не така обаче стои въпросът с балоните с райски газ. Купуват си ги дори 10-годишни по интернет. Струват 5 лв. на флакон, а с него се пълнят между 4 и 6 балона“, алармира експертът по наркотиците от София. Петьо Петров разказа, че другото, което ползват учениците, е течната сметана, при която на дъното остават 2-3 пръски райски газ. Експертите по темата са категорични, че хлапетата почти никога не признават на родителите си какво всъщност е довело до припадъка или повръщането.

МОН апелира хлапетата да топят дилъри

Учениците да подават анонимни сигнали, ако знаят, че някой се дрогира и продава наркотици. Това е записано в алгоритъм на действие, подписан от просветния министър Галин Цоков и спуснат към училищните директори. Даскалите ще бъдат инструктирани как да разпознават хлапета, които употребяват наркотични вещества. Посоченият телефон за анонимни сигнали е 0878/332 376. Механизмът е подготвен от МОН, ГДБОП, Митниците, ГДНП и т.н. Изброени са признаци, по които учителите да разпознаят проблема. Физическите промени включват необичайна промяна на тегло, красноречие, разширени или стеснени зеници, промени във външния вид. Ако някое дете има отсъствия, срив във връзките със семейството и приятелите, агресивност, раздразнителност, депресия или еуфория, също трябва да се приемат като признаци за употреба на дрога и да се провери дали е така. Трябва да се реагира и ако децата се опитват да събират пари по необичаен начин.