Ново 20: Националният ни празник да не е на 3 март, а на 24 май

Битка с прокурорския произвол и феодализацията на местната власт – това са основните цели на проект за конституционни промени на ПП-ДБ. Десните представиха идеите си на специална пресконференция днес. Участва и гражданската „Инициатива Правосъдие за всеки“, с която обединението се консултира при изработването на поправките в основния закон.

Текстовете стъпват на едно по-широко политическо съласие за посоката на конституционните изменения, започна първи съпредседателят на ДБ Христо Иванов. По думите му, проектът е резултат на дългогодишно усилие, съгласувано от десните през последните месеци на различни нива в парламента с колегите им от ГЕРБ-СДС и ДПС, като е налице „висока степен на консенсус“ между трите формации.

Той изреди няколко акцента в проекта:

– преструктуриране на съдебната власт – разделяне на Висшия съдебен съвет и ограничаване на безконтролната власт на главния прокурор;

– ограничаване на служебните кабинети;

– въвеждане на индивидуалната конституционна жалба;

– мандатност за кметовете на общини, за да се прекъсне тенденцията за феодализация на местната власт;

– да се запише в Конституцията, че 24 май е национален празник, не 3 март.

От ГЕРБ-СДС се очакват текстове, свързани с Инспектората на ВСС, съобщи Иванов.

Според съпредседателя на ПП Кирил Петков основното в промените е да се прекрати използването на прокуратурата като „бухалка“ и да се даде повече независимост на съдиите. Следващият акцент, посочи той, е да се изведе на преден план идеята, че България е дала просвета на голяма част от Европа – затова и отбелязването на 24 май.

Атанас Атанасов подчерта, че конституционните поправки ще се превърнат в основната задача на настоящия парламент. Той припомни, че Конституцията е била изработена в момент, когато бившите комунисти са доминирали във Великото Народно събрание и са оставили отпечатъка си върху някои нейни елементи – например, централизираното устройство на прокуратурата. Атанасов наблегна, че идеята за ограничаване на кметските мандати цели да бъдат приведени мажоритарните избори за кметове към също мажоритарния вот за президент – държавният глава има право на максимум два мандата, така трябва да бъде и с кметовете, смята десният политик.

Премиерът Николай Денков, който също се включи в пресконференцията, акцентира върху избора на 24 май за национален празник. Той смята, че това е датата, която може да обедини всички българи, а също така да ги поведе към бъдещото, защото отбелязва духовно постижение, което сме предали на други народи. Пълното наименование на празника ще бъде ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата.

Previous post Шеф Петров за ония пържоли: Младежът е готов за кмет на това село там
Next post Случайни момичета хванаха в крачка опасен крадец във Варна