Нинова: Имало поносимост между Радев и ГЕРБ! Дали тази дума не е слаба?

Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ с министър-председател проф. Габровски. Това решение взе Националния съвет на БСП на 8 октомври. То не конюнктурно, персонално, а принципно, последователно, отстоявано години наред, каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова в дебата преди гласуването на проектокабинета, предложен от кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Николай Габровски.

Още през 2018 г. нарекох този модел паралелна държава – тя представлява неуважение към институциите, към разделението на властите, задкулисно вземане на решения в интерес на малцина и задълбочаване на неравенствата и корупцията. Паралелната държава няма цвят, тя може да е присъща на всяка партия и на всяко правителство, заяви Нинова, цитирана от novini.bg.

Вчера с изненада чухме как председателят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов да казва, че има поносимост между Румен Радев и ГЕРБ. Дали тази дума не е слаба. Дали този модел на управление не се приспособява към всяка нова власт, към всеки силен на деня? Изправени сме пред загуба на парламентарната демокрация. За нас решаването на тази криза минава през изчистването на всички партии от политическите им зависимости, посочи лидерът на левицата.

Освен пред това предизвикателство, сме изправени пред множеството кризи и отпреди войната – икономическа, социална, демографска. Ние си даваме сметка колко е голяма отговорността да бъде съставено правителство в името на това станем достойни европейски членове, да преведем България пред кризата, ние сме отговорни хора. Според нас имаме две задачи и две възможности. Първата – да продължим борбата с модела на управление, наречен от нас отдавна паралелна държава. Втората задача е да преведем България пред кризите отговорно и с мисъл за хората. За това нещо има две възможности – ние ги виждаме във втория или третия мандат. Не приемаме думите, че само първият мандат е възможност за осигуряване на просперитет на България. Категорично няма да подкрепим предложението на ГЕРБ за кабинет. Очакваме втория и третия мандат за търсене на възможност за продължаване на борбата с модела на паралелна държава, социална справедливост и превеждане на България през кризите, каза още Корнелия Нинова.