Николай Василев: Никакъв разум! Плашим ЕС с вето заради руските интереси в „Лукойл“

Продължавам да съм най-големият критик и да не приемам този бюджет. Това коментира в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” бившият министър на икономиката Николай Василев. „Никакъв разум не виждам. Учуден съм от обратите, които настъпиха само последните 24 часа. След толкова огромни критики, които другите 2 партии отправиха срещу управляващата, как реформираха бюджета”, попита Василев.

„Едната е правилна – 2,4 милиарда от пренос на газ, които я влязат, я не влязат, но засега нито един лев не е влязъл, ги махнаха от приходната част на бюджета, за да не се заблуждаваме, че ги имаме и да ги изхарчим предварително, преди да разберем, че ги няма. Второто е – отделиха поименно за кои общини ще има капиталови разходи. Тоест да не си мисли управляващата партия, че ще има само за нейните общини”, каза Василев.

По темата с предсрочното прекратяване на дерогацията, Василев каза, че не разбира защо изобщо я има.

„От началото съм на страната на хората, които критикуват тази дерогация. Изобщо не разбрах преди година и половина защо ни трябваше тази дерогация. Не знам дали ще си спомним през последните 15-20 години по колко теми България е заплашвала с вето ЕС. Не мога да се сетя дали е имало такива случаи. А сега за интересите на една руска рафинерия, заплашихме ЕС с вето, получихме право на дерогация, а се оказа следното – държавният бюджет не спечели нито един лев за година и половина. Потребителите също не спечелиха, защото плащаха цена, която щеше да си е такава и ако нямаше дерогация. Говори се, че рафинерията е спечелила от дерогацията милиарди, които са отишли в бюджета на друга държава – агресор. А ние? Всеки зрител може да предположи защо някой го е правил това нещо”, коментира Николай Василев.

Според Николай Василев през всичките години от 2019-а политиците искат да имат огромни дефицити, а всъщност това са добри години за икономиката и е трябвало да има излишъци. „Не могат да ме впечатлят с аргументи за 3% дефицит. С друга бюджетна политика, можеше да завършим този мандат с 30 млрд. дълга, сега ще го завършим със 70 милиарда”, каза Николай Василев.

Той не би подкрепил и социалната част на този бюджет, защото системите не са реформирани.

„Раздаваме пари в огромни количества, без да има покритие в НОИ или икономически растеж”, каза Василев. „Не знам от колко години никой не говори за икономически растеж, инвестиции, включително чужди инвестиции, подкрепа на малкия и средния бизнес, капиталови пазари, лицензионни, регистрационни, разрешителни режими и тяхното облекчаване, стимулиране на износа. За тези неща не се говори. В момента държавата е единствено в режим „вземане на дългове и раздаване на пари”. Бих подкрепил държавата да има много по-голям икономически растеж, по-големи инвестиции и по естествен път, без бюджетни дефицити, цялото население да има по-високо доходи”, каза Василев.

Растежът идва от инвестиции, износ, иновации, инфраструктура, туризъм, коментира още бившият министър на икономиката.

„Не съм сигурен, че изобщо сме се запътили и сме се приближили към Еврозоната. Ние бяхме по-близо до Еврозоната преди 15 години, отколкото сме сега. Сегашният финансов министър два пъти отлага датата. Първо беше 23-та, после 24-та, сега е 25-та. Не бих се учудил да я отложи и за по-нататък. Но ако някой иска сериозно да влиза в Еврозоната, той не води такива политики”, коментира Василев.