Нешка Робева и стотици миряни от цялата страна почетоха Ванга в Рупите

Стотици миряни се събраха днес в манастирския комплекс на пророчицата Ванга в местността Рупите. Те се поклониха пред паметта на пророчицата, която си отиде от този свят на 11 август 1996 година. За 27-годишнината от нейната кончина дойдоха хора от цялата страна.

Отец Живко отслужи в 11,00 часа панихида и заупокойна литургия на гроба на Ванга до изградения през 1994 година от нея и с нейни средства храм „Света Петка Българска“. Веднага след църковната служба на миряните бе раздадена постна храна. Те опитаха от някои от любимите на Ванга ястия – лозови и зелеви сарми, пълнени чушки, боб, риба.

„Времето е топло, но дойдоха много хора. Така е всяка година на панихидата за леля Ванга. Сред хората бе и Нешка Робева – дългогодишна треньорка на златните ни момичета по художествена гимнастика. Тя бе една от най-близките на пророчицата. Тя не бе сама, а с нейни познати, които доведе тук, на гроба на Ванга. Председателят на фондацията, която носи името на пророчицата – Иван Драмов, също уважи помена. Някои от хората бяха в района още вчера. Идват откъде ли не – Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Пловдив, както и от София, Перник, Благоевград и Кюстендил”, каза управителят на комплекса – Серафим Иванов.

Пророчицата приемаше в малка къща в Рупите болните и отчаяните в последните 25 години от живота си. За да ги излекува и да им вдъхне надежда. Рупите пък отдавна са притегателен център за поклонници. „За нас тя бе светица. Успя приживе и храма „Св. Петка“ да вдигне, та да има къде да се помолим за здраве и благоденствие, а и нейната памет да почитаме“, твърдят местни хора.

С всяка изминала година посетителите тук се увеличават, което е доказателство, че Ванга няма да бъде забравена никога, категорични са служители на комплекса.