Горещият шоколад е любима зимна напитка, състояща се от какао на прах или разтопен шоколад, понякога и парченца шоколад за украса, мляко или вода, както и захар. Обикновено е предназначен за топла консумация и е предпочитана напитка, особено около коледните празници.
Счита се, че първата шоколадова напитка е създадена от маите преди около две хиляди години, а какаова напитка е била съществена част от културата на ацтеките.
Напитката става популярна в Европа след като е пренесена от Мексико и впоследствие претърпява някои промени.
До XIX век горещият шоколад е влизал и в медицинска употреба, за да лекува стомашни разстройства и неразположения.
Всъщност шоколадът е богат на мощни антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни болести, преждевременно стареене и дори рак. Важно е да се има предвид, че колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече антиоксиданти съдържа, пише „Фокус“.
Може би фактът, че топлият шоколад е „лек срещу лошото настроение“ е широко разпространен, но знаехте ли, че освен това, шоколадовата напитка влияе добре на артериалното здраве.
Флавоноидите в горещия шоколад са полезни за артериалното здраве. Те намаляват риска от сърдечни болести, понижават кръвното налягане и подобряват състоянието на кръвоносните съдове.
Въпреки положителните страни на топлия шоколад, консумирайте напитката в умерени количества и помнете, че съдържа захар и наситени мазнини, затова не е добра идея да си позволявате да пиете повече от две чаши дневно.