Неофит е първият патриарх от новото време, погребан извън манастир

Дядо Неофит е първият български патриарх, след като БПЦ получава автокефалия в началото на 50-те години, който ще почива извън манастир.

В ставропигиалната света обител на Бачково е гробът на патриарх Кирил, който напуска този свят през 1971 г. Още приживе пък патриарх Максим бе изрзил волята си неговият последен дом да е в Троянския ставропигиален манастир, съвсем близо до родното му място. Още приживе започна строежът на гробницата на патриарха, която надминава по здравина и благолепие „вечните домове“ на всички родни висши йерарси.

Бачковският манастир пък бе първото място, което посети след окичването си с бялото було дядо Неофит. Точно там той произнесе знаменитото си слово, в което казва, че една църква няма защо да е богата и да блести с разкош, ако не служи на спасението на душите на всички вярващи и не е място на тяхното единение с Бога.

Игуменът на Бачковската света обител – Велички епископ Сионий, бе един от любимите духовни чада на дядо Неофит. Той дойде да се прости със своя покоен духовен настан.

Саркофагът с тленните останки на покойния патриарх Неофит бе положен под звуците на националния химн, под звъна на камбаните на патриаршеската катедрала и на траурни маршове, изпълнени от армейски оркестри, в „последния му дом“ в южната страна на столичната църква „Света Неделя“. В нейните пропити с история темели ще почива Негово Светейшество, като камък, който да укрепва вярата, а ние, казаха богослови, ще я крепим в живота като живи камъни.

Главата на БПЦ бе положен в малка, сега изиздана гробница, със съвсем малко пръст, в пълно патриаршеско одеяние.

„Тази гробница със сигурност ще бъде едно от най-посещаваните, места, тъй като много от нашите съвременници са свързани с патриарх Неофит. Потокът от поклонници към нея няма да секне скоро“, убедена е преподавателката в Богословския факултет на Софийския университет доц. Екатерина Дамянова.