Небесно шоу: Очаквайте зрелищен метеоритен дъжд тази нощ

През тази нощ астрономите от цял свят ще наблюдават удивително по своята красота явление. Метеоритният поток Леониди ще достигне своя пик на 18 ноември. Най-добрата гледка на падащи звезди се очаква в северното полукълбо.

Леоноди е метеоритен поток, който обикновено се появява през ноември в съзвездието Лъв. Получава се ярко и много красиво сияние. Падащите звезди идват от опашката на кометата Темпъл-Тътъл. Най-малките от тях имат размер на песъчинка и изгарят.

„Очакват се около 15 метеора на час. Звездният поток Леониди се наблюдава най-добре при ясно време сутрин (след полунощ и преди изгрев слънце) над източния хоризонт, когато съзвездието Лъв се издига високо над него“, уточняват астрономите.

Леонидите са ярки и бързи бели метеори. На всеки 33 години кометата се приближава до Слънцето, което засилва наблюдението на звездите на Земята. Така през 1833 г., по време на най-яркия звездопад на Леонидите, жителите на нашата планета наблюдават едновременно хиляди светещи следи в небето.

Очевидците, впечатлени от честотата на проблясъците, сравняват случващото се със средно силен снеговалеж. През 1966 г. свидетели на метеоритния дъжд Леониди преброяват 10 000 метеора в рамките на един час – това са 2-3 проблясъка в небето в секунда.

Учените прогнозират, че следващата мощна метеорна буря от Леонидите ще се случи през 2099 г.