На 97 години почина известен пернишки писател дълголетник

На 97-годишна възраст почина пернишкият писател, публицист, краевед и общественик Цанко Живков (1926-2023 г.), съобщиха от Община Перник.

„Днес загубихме един изключителен творец, невероятен човек и личност с огромна харизма – Цанко Живков. Личността му оставя след себе си богатство от думи и идеи, които ще продължат да въздействат върху нас и бъдещите поколения. Неговият принос към литературата и културата на Перник и цялата страна е неизмерим.

Живков беше не само забележителен творец, но и почетен гражданин на нашия град, на който отреди значимо място в работата си. Ще го запомним като човек, чиято дума остава жива в сърцата на тези, които го обичаха и уважаваха. Нека спомените за него бъдат източник на утешение и вдъхновение, а неговото наследство продължи да сияе в нашите сърца. Поклон пред светлата му памет!“, написа в съболезнователния си адрес кметът на Община Перник Станислав Владимиров.

Областният управител на Перник Людмил Веселинов каза, че изключителната личност и творческо наследство на Живков остават вечен източник на вдъхновение. „Дългогодишната му творческа дейност обръща особено внимание на родния край и неговите хора, разказва за Паисий Хилендарски и родното му село Кралев дол, както и за прочутата керамика в село Бусинци.

Той остава в нашите сърца като символ на литературното и културното богатство. Неговите творби ще продължат да въздействат и вдъхновяват поколения със своята уникална съчетаност от мъдрост и изящество“, допълни Веселинов.

Цанко Живков е автор на над 90 книги в различни жанрове.

Той бе голям радетел на хипотезата, че Паисий Хилендарски е роден в пернишкото село Кралев дол. По повод 90-годишнината на твореца, отбелязана през 2016 г., Драматичният театър в Перник постави на сцена пиесата му „Кракра“. Приживе Живков дари множество книги от личната си колекция на Община Перник и училищни библиотеки в района.

Опелото ще се състои в четвъртък от 14:00 ч. в храма „Св. София“ в столицата.