Национално движение „3 март“ на Радев става партия, започва война с ГЕРБ и ПП

Обстановката в страната се изостря и причината за това е идеята на управляващата „конструкция“ да смени националния празник „3 март“. Причината – да се направи верноподанически жест към повелителите от „посолството“, пише журналистът Иван Гарелов в свой анализ за в. „Галерия“.

Другият фактор за нестабилност е конфронтацията с президента Румен Радев.

„Увлечени и опиянени от властта, която им дава „сглобеното“ мнозинство в парламента, управляващите продължиха да се забавляват с окастрянето на всички възможни правомощия на президента, което ще го направи излишна политическа фигура. Това безцеремонно отношение постави Радев пред невъзможността да обсъжда и решава най-важните въпроси на страната с управляващите партии.

Така се стигна до честването на Шипка, което президентът избра като символична трибуна с подходяща атмосфера да отправи унищожително остри критики към управляващите и да обяви създаването на Национално движение „3 март“, пише Гарелов и сравнява тези действия на президента с прословутата сцена пред сградата на „Дондуков“, когато той се появи пред протестиращите свои привърженици с вдигнат юмрук „Вън мутрите от България!“

Според журналиста, акцията, която президентът предприе на Шипка тепърва ще оказва въздействие върху политическата обстановка.

„Не президентът обяви война. Войната вече бе обявена от управляващото мнозинство – война срещу историческото съзнание и историческата памет на народа, война срещу мирния процес чрез насилствена адаптация към евроатлантическите ценности, война срещу различното мнение, ограничаване на правомощията на президента до превръщането ме във фигурант на политическата сцена“, пише Гарелов.

„Президентът просто прие войната. Той не обяви бойни действия, просто даде паролата за единение и борба. Той не обяви политическа програма. Обяви политическа цел „3 март“, добавя журналистът.

Според него не е задължително да се изграждат политически структури и да се чака Радев да напусне поста си, за да оглави движението. Народът трябва да намери формите и смелостта за опазването на 3 март.

Previous post Давността на „Барселонагейт“ била изтекла, твърди прокурор
Next post Ден на съблазни и изкушения според астролозите