Настимир Ананиев: Конфискацията на автомобили няма да отпадне, прецизира се

Обсъжданите промени в Наказателния кодекс за санкциите на шофьорите не са за отпадане конфискацията на автомобили, а по отношение на наркотиците и взимането на кръвни проби. Това каза в студиото на БНТ депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

Той обясни, че законът е ясен относно употребата на алкохол, но трябва да се прецизират текстовете за наркотиците и техните аналози.

„Защото може да се окаже, че сте взели две хапчета за глава и са ви свалили табелите на колата. Проблемът е, че в момента има само четири лаборатории и огромен обем от тестове, които трябва да се извършат“.

Заявката на премиера от миналата седмица е скоро кръвните проби да излизат до седмица, за същото е уверил и вътрешният министър Калин Стоянов на вчерашната си среща с депутати от ПП.

По думите на Ананиев приетите промени са ясни, но много малко хора четат конкретиката. Посланието е законът да има възпираща цел.

„Резултатите са видими – в седмицата преди влизане на закона са заловени 130 човека с алкохол и наркотици, в седмицата, в която влиза законът, са 122, следващата – 58. Хората не си позволяват да пият, да използват субстанции и после да шофират“, каза депутатът.

Точката за конфискация също е ясна, тя започва със „Съдът отнема“, а не МВР, подчерта Ананиев. Конфискацията на автомобил може да стане само след съдебно решение.

„От 6 години действа закон, според който ако шофьор бъде заловен с алкохол до 0,5 промила или под влиянието на наркотици, полицаите могат да свалят табелите на автомобила от 6 до 12 месеца. Идеята е, че когато това нещо се случи и се стигне до дело, съдът може и да отнеме автомобила, а ако шофьорът не е собственик, да му наложи глоба, равностойна на цената на автомобила“.

При срещата с вътрешния министър от ПП са получили уверение, че до петък областните дирекции на МВР и апелативните и окръжните прокуратури ще започнат да прилагат договорените методически указания и да действат по един и същ начин.