Напомпаха с 500 евро такса чистач, купувачи се отказват

Таксата поддръжка скочи с 500 евро за 2 години за ваканционните имоти по морето и в момента е една от основните причини за стопиране на сделките, разказват брокери. В момента тарифата за чистач и охрана е или твърда и стига до 650 евро годишно, или варира между 7 и 15 евро за квадрат. „Има хора, които се отказват от сделка с имот заради таксата поддръжка“, съобщи за „Телеграф“ председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев. Той обясни, че поскъпването на тарифата е заради инфлационните процеси.

Скокът на таксата поддръжка спрямо 2021 година е повече от рекорден, коментираха агенти. Тогава тя тръгваше от 3 евро за квадрат. Имаше и имоти с твърда такса, и то в левове, като сред офертите имаше апартаменти в Созопол с изглед към морето с по 220 лв. годишно. В момента в курорта таксата поддръжка върви около 12 евро за квадрат, а фиксираната е около 600 евро за година.

„Има хора, които целенасочено предпочитат имот без високи такси за управление, без допълнителни придобивки – басейни, барове и т.н.“, коментира Добромир Ганев. По думите му все пак има и клиенти, които търсят басейни, фитнеси, салони, места за отдих и са готови да плащат и такса поддръжка.

Според Ганев има определени комплекси, които имат проблем със събирането на таксите, както и с качеството на услугите. „Надявам се, че те вървят към изчистване“, допълни той. В някои нови кооперации няма такса поддръжка, но няма и чистач, който да се грижи за общите части. Затова собствениците на жилища се редуват в почистването, разказаха имотни експерти. Брокерите допълниха, че има и комплекси с такса поддръжка, но без асансьор.

На тезгяха в момента са необзаведени апартаменти в нов комплекс в Равда. Таксата поддръжка там е 10 евро за квадрат на година. В Поморие таксата е около 7 евро за квадрат, в Несебър е 8 евро. В Созопол и в Слънчев бряг таксата за поддръжка е 11,5 евро за квадрат до 13-15 евро за квадрат. Така, ако си купите студио от 50 квадрата в Слънчев бряг в комплекс с басейн и охрана, всяка година ще дължите по 650 евро. В някои от новостроящите комплекси във Варна има твърда такса поддръжка за всички апартаменти, без значение от тяхната големина. Налогът за година е 500 евро. В Слънчев бряг има много студиа с по 580 евро до 600 евро годишно фиксирана такса поддръжка, и то за сгради без асансьор. Това отблъсква потенциалните купувачи, а за да привлекат клиенти, все пак брокерите слагат етикети на обявите „топпредложение“ или „гореща цена“. За 37 000 евро може да се купи апартамент от 49 квадрата, който е обзаведен, но в сградата няма асансьор. Въпреки че ще трябва да се катерите по стълбите, всяка година ще трябва да плащате за почистване на общите части и поддръжка на басейна през лятото – 580 евро.

Свалят тарифите за спешни продажби

Тъй като таксата поддръжка е значителна спънка в продажбата на имотите по морето, някои собственици са я свалили, а други изобщо са я премахнали.

Въпреки това дали ще има такава такса или не, зависи от проекта на сградата. В момента може да купите апартамент в Свети Влас и да плащате 100 евро за цялата година, вместо 6 пъти повече, коментираха брокери. Въпреки това подобни имоти не разполагат с басейн и са на приземен етаж, без хубав изглед. Обикновено имотите с по-ниска такса поддръжка се продават спешно от собствениците си. Много от брокерите в южните курорти предлагат и имоти без такса поддръжка. В Созопол агенция за недвижими имоти предлага няколко апартамента с изглед към морето за по 100 000 евро без такса поддръжка.

Чакат нови собственици от Полша

Възможно е да има интерес от купувачи от Полша за имоти по нашето Черноморие, коментираха брокери от Варна и Бургас. „Като туристи по морето много са се увеличили поляците. Дали ще имат интерес към имоти, не се знае – все още няма тенденция“, обясни председателят на сдружението „Недвижими имоти“ Добромир Ганев. По думите му в момента пазарът се движи основно от българи, украинци и руснаци. Българите след ковида са особено активни по Черноморието, изтъкна Ганев. И уточни, че този пазар е надолу в момента. Единствено има ръст в Разлог, Банско и Добринище от 4 процента. Всички други общини са със спадове за полугодието.

Сравняваме с 2022 г., когато навсякъде имаше ръстове, но спрямо годините преди – пак има увеличение на сделките, каза още експертът. В Несебър например за полугодието са регистрирани 3759 сделки. Миналата година за първите 6 месеца са били 4353, което е с 14% по-малко спрямо миналата година. Сравнено с 2020 година сега имаме с 200% повече сделки.