Най-полезният корен пpeдoтвpaтявa paкa и зaбoлявaниятa нa кocтитe

Най-полезният корен пpeдoтвpaтявa paкa и зaбoлявaниятa нa кocтитe

При консумиране на хрян, трябва да имате предвид, че той съдържа натрий. Благодарение на уникалните си съединения, хрянът е в състояние да помогне за лечение на много заболявания. Предимно се използва за повишаване на имунитета, намаляване на кръвното налягане и предотвратяване на костните заболявания.

Хрянът е сред петте топ естествени антибиотика за тази зима: ускорява кръвообращението, лекува червата, сърцето и ставите.

Експертите го препоръчват особено през зимата. Казват, че хрянът е наистина полезен антибиотик, освен това подобрява кръвообращението, участва в детоксикацията на организма и ускорява метаболизма.

Експертите в алтернативната медицина твърдят, че хрянът е една от най-мощните подправки на природата и е истински дар от бога. Докато е млад, хрянът има пикантен и “топъл” вкус, без мирис, но по време на рязане, хрянът е интензивен дразнител за очите, така че почти винаги предизвиква сълзи.

Хранителна стойност

Младият и прясно нарязан хрян съдържа около 100 mg витамин С в 100 грама, което поставя хряна високо в списъка на богатите на витамин С храни. Хрянът съдържа високи нива на калций, калий, магнезий, фосфор, гликозид, глутамин, глюкоза, кисел сулфат, както и етерични масла, от които произхожда неговата пикантност.

Употреба

Използва се целогодишно за чайове, сиропи и различни компреси. Той е особено полезен, когато става въпрос за храносмилателната система – само 15-20 капки сок от хрян могат значително да подобрят храносмилането, като стимулират секрецията на стомашните и чревни сокове, спомагат за възстановяването на храносмилателния епител и най-важното е, че помагат за възстановяване на нормалната чревна бактериална флора, което е ключово условие за добро храносмилане.

Хората отдавна използват хряна при възпаление на белите дробове. Специалистите по алтернативна медицина препоръчват хряна особено при хора с бъбречни проблеми и диабетици.

За здраво сърце и кръвообращение:

  • 5 чаени лъжички сок от моркови
  • 5 чаени лъжички настърган хрян
  • 3 лимона
  • около 200-300 гр. мед или според нуждите за напълване на буркана
  • 1 стъклен буркан

Приготвяне:

Смесете всички съставки, поставете в буркан и съхранявайте на хладно и сухо място. Приемайте по една супена лъжица три пъти дневно.

Чай от хрян за укрепване на белите дробове:

  • 10 грама хрян
  • 200 мл. вряла вода

Приготвяне:

След като сварите чая по същия начин като всеки друг, го разделете на три порции и го пийте три пъти на ден топъл.

За по-добро храносмилане:

  • 1 литър бяло вино
  • 50 гр. корен от хрян

Приготвяне:

Поставете в литър бяло вино хряна, затворете и оставете да престои на тъмно място, след което пийте по 100 мл. дневно след хранене.

Срещу настинка:

  • 1 по-голям корен от хрян
  • сок от 1 лимон

Приготвяне:

Настържете хряна и добавете лимоновия сок, пресипете в буркан и съхранявайте в хладилник. Приемайте по една чаена лъжичка няколко пъти на ден между храненията.