При консумиране на хрян, трябва да имате предвид, че той съдържа натрий. Благодарение на уникалните си съединения, хрянът е в състояние да помогне за лечение на много заболявания. Предимно се използва за повишаване на имунитета, намаляване на кръвното налягане и предотвратяване на костните заболявания.
Хрянът е сред петте топ естествени антибиотика за тази зима: ускорява кръвообращението, лекува червата, сърцето и ставите.
Експертите го препоръчват особено през зимата. Казват, че хрянът е наистина полезен антибиотик, освен това подобрява кръвообращението, участва в детоксикацията на организма и ускорява метаболизма.
Експертите в алтернативната медицина твърдят, че хрянът е една от най-мощните подправки на природата и е истински дар от бога. Докато е млад, хрянът има пикантен и “топъл” вкус, без мирис, но по време на рязане, хрянът е интензивен дразнител за очите, така че почти винаги предизвиква сълзи.
Хранителна стойност
Младият и прясно нарязан хрян съдържа около 100 mg витамин С в 100 грама, което поставя хряна високо в списъка на богатите на витамин С храни. Хрянът съдържа високи нива на калций, калий, магнезий, фосфор, гликозид, глутамин, глюкоза, кисел сулфат, както и етерични масла, от които произхожда неговата пикантност.
Употреба
Използва се целогодишно за чайове, сиропи и различни компреси. Той е особено полезен, когато става въпрос за храносмилателната система – само 15-20 капки сок от хрян могат значително да подобрят храносмилането, като стимулират секрецията на стомашните и чревни сокове, спомагат за възстановяването на храносмилателния епител и най-важното е, че помагат за възстановяване на нормалната чревна бактериална флора, което е ключово условие за добро храносмилане.
Хората отдавна използват хряна при възпаление на белите дробове. Специалистите по алтернативна медицина препоръчват хряна особено при хора с бъбречни проблеми и диабетици.
За здраво сърце и кръвообращение:
- 5 чаени лъжички сок от моркови
- 5 чаени лъжички настърган хрян
- 3 лимона
- около 200-300 гр. мед или според нуждите за напълване на буркана
- 1 стъклен буркан
Приготвяне:
Смесете всички съставки, поставете в буркан и съхранявайте на хладно и сухо място. Приемайте по една супена лъжица три пъти дневно.
Чай от хрян за укрепване на белите дробове:
- 10 грама хрян
- 200 мл. вряла вода
Приготвяне:
След като сварите чая по същия начин като всеки друг, го разделете на три порции и го пийте три пъти на ден топъл.
За по-добро храносмилане:
- 1 литър бяло вино
- 50 гр. корен от хрян
Приготвяне:
Поставете в литър бяло вино хряна, затворете и оставете да престои на тъмно място, след което пийте по 100 мл. дневно след хранене.
Срещу настинка:
- 1 по-голям корен от хрян
- сок от 1 лимон
Приготвяне:
Настържете хряна и добавете лимоновия сок, пресипете в буркан и съхранявайте в хладилник. Приемайте по една чаена лъжичка няколко пъти на ден между храненията.