Най-добрите летни плодове и зеленчуци за сърцето

Летните плодове и зеленчуци съдържат витамини, минерали и фибри, които помагат за понижаване на кръвното налягане и поддържат здравето на сърцето. Диетолозите посочиха плодове и зеленчуци, които ще донесат особени ползи, ако се консумират през лятото, пише verywellhealth.com.

Според диетолога Шери Грей, яденето на разнообразни плодове и зеленчуци ще увеличи максимално ползите за здравето на сърцето и ще набави на тялото изобилие от антиоксиданти: „Когато е възможно, избирайте местни продукти, защото в сезона си те обикновено са по-свежи, с по-голямо съдържание на хранителни вещества. И освен това са по-евтини.“

Ето 5 плода и зеленчуци, които ще подобрят здравето на сърцето ви през лятото. Те включват домати, праскови, кайсии, диня, тиквички.

Домати – те са богати на полезни за сърцето хранителни вещества като калий и витамин С. Д-р Грей казва, че доматите също съдържат фолиева киселина, която помага за регулиране на нивата на хомоцистеин в кръвта (аминокиселина, която може да допринесе за риска от сърдечни заболявания). Освен това, проучванията показват, че ликопенът, антиоксидант, съдържащ се в доматите, намалява риска от инсулт и сърдечни заболявания.

Праскови – те са богати на калий, витамин С и фибри. Тези хранителни вещества помагат за подобряване на нивата на холестерола, понижават кръвното налягане и предпазват от сърдечни заболявания.

Кайсии – те съдържат антиоксиданти, които предпазват от коронарна болест на сърцето.

Диня – тя съдържа калий, фибри и ликопен, същият антиоксидант, открит в доматите. Проучванията свързват ликопена с подобрен контрол на кръвното налягане и превенция на сърдечно-съдови заболявания. Други изследвания показват, че L-цитрулин, аминокиселина, намираща се в динята, може да намали кръвното налягане и еластичността на артериите.

Тиквички – те са добър източник на калий , важен минерал за регулиране на кръвното налягане и намаляване на риска от инсулт и сърдечни заболявания.

Зеленчукът съдържа полезни вещества, например диетични фибри: те подобряват работата на стомашно-чревния тракт, нормализират метаболизма и насърчават ситостта. Поради това е идеален за бебешко и лечебно хранене. Фибрите в състава му имат положителен ефект върху храносмилането: помагат да не се преяжда, почиства тялото от отпадъци и токсини. И възрастните, и децата трябва да включват този здравословен зеленчук в диетата си.

Има положителен ефект върху организма като цяло: намалява нивата на холестерола и кръвната захар; намалява отока; повишава общия тонус на тялото; ускорява метаболизма; предотвратява образуването на солеви отлагания; подобрява състоянието на ставите и кожата; има диуретичен ефект; подобрява работата на стомашно-чревния тракт.

Тиквичките не трябва да се ядат от хора, които имат затруднено извеждане на калий от бъбреците, както и при обостряне на язва и гастрит.