Най-големият процес срещу мафията в Италия приключи с над 200 присъди

Над 200 обвиняеми в един от най-големите процеси срещу мафията в Италия от поколения приключи. Обвиняемите бяха осъдени на общо повече от 2200 години затвор, съобщават световни медии.

Тригодишният процес видя лица, за които се твърди, че са свързани с „Ндрангета“, осъдени за престъпления, вариращи от изнудване до трафик на наркотици.

Сред осъдените е бивш италиански сенатор, но присъдите все още могат да бъдат обжалвани.

„Ндрангета” е една от най-влиятелните престъпни организации в Европа.

Случаят илюстрира широкото влияние на мафията върху политиката и обществото в Южна Италия. Експерти казаха, че присъдите на бели якички, включително местни служители, бизнесмени и политици, показват широкообхватното въздействие на организираната престъпност върху италианските институции.

Сред най-известните хора, които бяха осъдени, беше Джанкарло Пители, адвокат и бивш сенатор от партията Forza Italia на бившия премиер Силвио Берлускони. Пители получи 11-годишна присъда за съучастие с мафиотска организация.

Други осъдени включваха държавни служители, професионалисти в различни индустрии и високопоставени служители, които бяха от решаващо значение за успеха на „Ндрангета“ в проникването в законната икономика и държавни институции.

Повече от 100 подсъдими бяха оправдани.

Съдиите, които водят делото, бяха поставени под полицейска охрана от опасения за безопасността им.

Произхождаща от бедния регион Калабрия, „Ндрангета” се смята за една от най-опасните престъпни организации в света. Смята се, че контролира до 80% от пазара на кокаин в Европа.