Монтанско пламна от варицела и скарлатина при децата

Бум на варицела и скарлатина при децата в Монтанско. Това отчитат от Регионалната здравна инспекция.

Като майка на три деца, две от които посещават детска градина, Наталия следи има ли шарка в групите и състоянието на нейните момчета. „Чувала съм, че скарлатината е малко по-притеснителна, защото е вирусно заболяване и може да има по-неприятни симптоми. Варицелата, доколкото знам, е безобидна шарка. Ако и двете се лекуват адекватно, няма да доведат до усложнения”, казва тя.

В детска градина „Незабравка” в Монтана три групи са били под карантина, а осем деца са заболели от скарлатина. „Първо отделяме групата, за да няма контакт с другите. В групата се повишава дезинфекцията. Следим дали при контактните лица има промяна в здравословното състояние”, посочи медицинската сестра в детското заведение.

Тя разказва, че заболяването протича различно при децата. Най-често започва с много висока температура. „Зачервено гърло и обложен език. Трябва да има обривчета по тялото, но някои деца дори нямат обриви, а имат само обложен език и зачервено гърло. След като направят изследване, тогава се установява, че детето е заболяло от скарлатина”, обясни медицинската сестра.