Митрофанова отвори храма и каза: Руската църква е наша!

Църквата „Свети Николай Мирликийски“ в София е на Русия. Това заяви при пристигането си в храма руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. Светата обител отваря врати за първи път след 50 дни под ключ заради шпионски скандал.

„Църквата е руска. Подарена е и земята, и земята под Московския дом – това е бившо царско посолство. Имаме всички документи и те са надлежни. Имаме нотариален акт, всичко имаме – всички документи от самото начало на създаването на тази църква“, каза Митрофанова, цитирана от БНТ.

„Не знам какво е проучила прокуратурата относно собствеността на църквата, знам това, което и вие. Прокуратурата казва, че има 4 тома, не е ясно какво може да има в четири тома. Така че ще видим“, посочи посланичката.

Новият предстоятел, назначен от руския патриарх – протойерей Владимир Тишчук отслужва молебен заедно с тримата български свещеници, назначени от Негово Светейшество българският патриарх Неофит. На въпрос защо новият предстоятел на храма отец Владимир е пристигнал с кола с украинска регистрация, руският посланик отговори:

„Защото тук един от свещениците е от Украйна, от Донецк“.

Митрофанова обясни, че днес ще има молебен в храма, а богослужения в събота и неделя.

Ще се нормализират ли отношенията между Българската и Московската Патриаршия след отварянето на Руската църква в София?

На въпрос ще има ли още проблеми с Руската църква, Митрофанова отговори:

„Проблеми има всеки ден, едни или други, образуват се различни препятствия, но се надявам да няма. Църквата така или иначе е отделна от държавата и трябва да работи нормално. Тази църква е популярна сред софиянци и се надяваме всичко да бъде наред.“

Столичният храм „Св. Николай Мирликийски“ беше затворен на 21 септември, след като предстоятелят му – архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж. Имаше и серия от протести, за да бъдат отворени отново вратите на църквата и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски.

Покрай шпионския скандал се породи спор – чия е собствеността на имота. На 26 септември нотариусът Иван Дахтеров и Агенцията по вписванията заявиха, че руското посолство има нотариален акт за църквата. Ден по-късно от Държавния архив откриха документа за дарението на земята на църквата и крепостния акт. А прокуратурата започна проверка.