Мирчев: Посредници са прибрали 600 млн. лв. комисиони от оръжие за Украйна

32 държави са дарили въоръжение и боеприпаси на Украйна. Нито една от тях не е въвлечена във войната, въпреки опасенията на президента Радев. Бившият натовски генерал сам се убеди в това, след като собственото му служебно правителство за 10 месеца изнесе за Украйна оръжия за над 3 млрд. лв., от които поне 600 млн. лв. останаха в посредници под формата на комисиони.

Едно е сигурно – подкрепата за Украйна няма да ни въвлече във война, но използването на посредници с тлъсти комисиони може да корумпира правителства и президентската администрация, а президентският натовски камуфлаж срамежливо се свлича. Отговорът, който путинистът Радев дължи не е свързан с въвличането ни във война, а кои посредници използваше неговото правителство и кой прибра комисионите?

Затова следващата ни цел е премахване на комисионерите, които оскъпяват военната продукция, ощетяват военните ни заводи и корумпират политици, министри, президентски съветници.

Ще се наложи военна експертиза, ако се стигне до решение да се предоставят 100 БТР-а от МВР на Украйна, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, който е на изслушване в ресорната парламентарна комисия.

В дневния ред са точката за БТР-ите и предложението на левицата всяка следваща помощ за Украйна да преминава през санкция на парламента.

Европейският съюз ще компенсира България частично за дадените на Украйна оръжия. Това заяви още Тагарев.

„Към момента средствата, които са събрани във Фонда на европейския механизъм за мир, са изразходвани, и трябва да изчакаме малко държавите да дадат свои допълнителни вноски. Очакваме около 55% компенсации на материалните средства, които са дадени. Няма да е до края на годината, надявам се следващата година да получим частичното компенсиране на материалните средства, които са предоставени по решението от декември месец миналата година“, добави Тагарев.

По повод заплашителното съобщение, изпратено му от осъждан 39-годишен мъж, което съдържаше и заплахи за убийство, той заяви:

„Нямам коментар, нека си разследва, който си разследва. Видях едно съобщение, което се разпространява, но то няма общо.“ Той посочи, че за това си има разследващи органи. Единствено уточни, че обявени по-рано днес от „Възраждане“ цитати не са заплахите, които е получил.