МВР: Нови схеми при корпоративния вот, един глас „върви“ от 50 до 100 лв.

„МВР е извършило над 97 специализирани полицейски операции, свързани с нарушаването на изборните права на гражданите от края на август досега“, отчете главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

Акциите се провеждат с участието и на много други институции и са насочени към превенция на действията на криминалния контингент в страната.

Разкрити са над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни и бързи производства. Задържани са 446 лица, издирени са 114 души, обявени за общодържавно издирване. Издадени са над 4300 актове за установяване на административно нарушение и близо 1250 предупредителни протокола.

Акцията на полицията срещу търговията с гласове и корпоративния вот вече обхваща цялата страна и ще продължи до 24 часа на 2 октомври.

Между 50 и 100 лева се търгува един глас, отчетоха от МВР.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев коментира, че през тази кампания сигналите са по-малко от тези на предишни избори. Наблюдават се обаче нови схеми – най-вече, свързани с така наречения корпоративен вот.

„Много често тези, които осигуряват поминък на по-голям кръг от хора, правят опити да повлияят на начина, по който те ще гласуват. Такива практики се наблюдават при осигуряването на дърва за огрев, в сферата на обществените поръчки, заложните къщи и пунктовете за изкупуване на цветни метали“, обяви Демерджиев.

Констатирани са и райони, в които голяма част от населението са обявили, че са с тежки здравословни проблеми и са поискали да гласуват с хартиена бюлетина.

„Реагираме на всеки един сигнал, без значение от кого срещу кого е подаден. Не очаквам нашата работа да приключи в полунощ на 2 октомври. Вероятно следващите дни ще има още акции“, каза Демерджиев.

Министърът на вътрешните работи призова възможно най-много хора да упражнят правото си на глас на 2 октомври, защото високата избирателна активност е най-доброто противодействие на търговията с гласове.

Служебният вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров представиха обобщени данни за предприетите от МВР действия в контекста на подготовката за произвеждането на изборите за Народно събрание.