„Маркет линкс“: Кабинетът „Денков-Габриел“ с едва 20% доверие от народа

„Правителството се ползва с около 20% доверие. Подобно измерихме и когато то беше съставено“, заяви пред Би Ти Ви социологът Добромир Живков от „Маркет линкс“.

По думите му това е около 1/5 от българите, изразяващи доверие към кабинета, което не е много, но „трябва да имаме предвид обстоятелствата – отегчение от гражданите от политическата ситуация, както и напрежение, тоест въпреки че не е високо, те го поддържат стабилно“.

„Обществото като цяло се успокоява, намаляват хората, които казват, че държавата не се развива в правилната посока“, каза още Живков.

Спрямо доверието към прокуратурата социологът посочи, че „да, отразява се, но трябва да кажем, че традиционно недоверието към правосъдната ни системата продължава да бъде проблем“.

„49-ото Народно събрание стартира много ниско с 9% доверие, но имаме развитие – до 11%. В този смисъл отново казвам, че се успокояват нещата и българите виждат как институциите се задвижват и вършат работата си“, добави социологът.

„Президентът с 41% има най-висока степен на доверие, но тук все пак има условност, той се движи между разделение, различна е картината спрямо времето, когато беше преизбран. Президентът усилва у едни слоеве подкрепата, но с идеята, че сред едни печели, а сред други губи, се случва една поляризация“, обясни още Живков.

За процентите на доверие към премиера Николай Денков – 23%, и заместника му – Мария Габриел – 25%, социологът коментира, че „не е голяма изненадата, и двете политически фигури стоят еднакво, с някакво предимство на Габриел“.

За сглобката Живков заяви, че „обществото почва да приема тази коалиция, въпросът е какво ще се случи на местните избори, като цяло как ще се развие доверието ще разберем, след като преминат“.

„Домашното насилие е сериозно признат проблем в обществото, винаги над 60-70%. Обществото събуди в себе си защитните сили, че независимо какво е насилието, то се отнася за всички, това е висока степен на консенсус, ако си зададем въпроса при коя друга тема може да има такова съгласие между обществото“, каза още Живков.