Маринов: Нагнетяването на напрежение към служебните правителства е субективно

„Ясно е, че запалянковците носят знамена. Това е нормално. Корените на напрежението са много по-дълбоки. За съжаление от политическите равнища се пренасят във всекидневния живот“, коментира случката с намушкан българин в Северна Македония по време на мача „Левски“- „Шкупи“ в студиото на bTV председателят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов.

За сега ние не сме видели проект за промяна на Конституцията. Бях оповестени някакви идеи, които будят недоумение. Те бяха посрещнати с доста критики от най-различни среди в обществото“, каза той във връзка с изказването на президента Радев, че проектът за промените в Конституцията е „юридически неграмотен и политически порочен“.

По думите му предложението за индивидуалната конституционна жалба има съвпадение с виждането президента. „Основният аргумент за промени в Конституцията – за реформа на съдебната власт, бяха изместени“, категоричен бе Маринов. „Радев каза, че ще внесе предложението си, когато има подходящи условия. Това НС няма да обърне внимание“, каза той.

„Нагнетяването на напрежение към служебните правителства е мотивирано субективно. В програмата на новото правителство са заимствани много от плановете и работата на служебното правителство“, посочи Маринов.

По думите му дългото управление на служебни кабинети се дължи на това, че партии в НС не могли да сформират правителство, а не на узурпация от страна на президента.

„Няма да има мандатност на кметовете. То е очевидно. Това е едно от нещата, които будят недоумение защо бяха предложени“, коментира той предложението мандатите на кметовете да се сведат до два.