Майсторът Христо Маринов е обявен за живо човешко съкровище

Христо Маринов, майстор мутафчия в Етнографския музей на открито „Етър“ край Габрово, е обявен за живо човешко съкровище, съобщиха от пресцентъра на културната институция.

Кандидатурата на Маринов, издигната от музея „Етър“, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България, уточниха оттам.

Тази година на областния етап са били излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство е приел работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и е предложил на министъра на културата в представителната листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се състои на 12 декември от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерството на културата, добавиха от пресцентъра на музея.

Екипът на музея „Етър“ обяви, че на 13 декември от 11:00 часа се открива ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Тя представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия през годините.

Христо Маринов работи в музея на открито „Етър“ от 1980 година. Повече от 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музейното пространство. Този занаят е свързан с обработването на козя вълна и направа на изделия от нея. Майсторът експериментира с тъкачни техники, усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в изделията от козя вълна, практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През тази година, по предложение на музея „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Габровска област за вписване в националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“.

В миналото мутафчийският занаят е един от най-добре развитите в Балканския регион. Той е свързан с отглеждането на кози, от които се доставя суровината за изготвяне на изделията. През Възраждането в няколко от най-големите средища на мутафчии работят стотици майстори. От козя вълна се тъкат мутафчийски чували и торби за пренасяне на стоки, конски колани и торби за зоб на коне. Между характерните за Габровско изделия от козя вълна са големите чували за жито и чергите с естествен цвят на козината.