Майсторът на Бузлуджа Владимир Николов се върна да работи на чинията

Създателят на прочутата куполна мозайка на Бузлуджа се върна да работи на паметника 42 години след като за последно вижда шедьовъра си. Владимир Николов, известен като Вананда, е поканен от екипа архитекти, които ръководят амбициозния проект за реновиране и възобновяване на култовата чиния. Белобрадият Владимир се съгласил да им помогне в едно от най-трудните начинания, а именно сглобяването на разпадналата се мозайка, която е съставена от милиони цветни камъчета.

Николов е човекът, който е създал куполната мозайка в Бузлуджа с ръцете си по проект на Владислав Паскалев и Кънчо Кънев. Неговата задача е била високоотговорна и предизвикателна: да създаде извита, стабилна, но лека конструкция, която да носи мозайката и да виси от тавана, както и да сътвори и изпълни технология за лепенето на стъклените мозаечни тесери. Кратки срокове, малък екип, редица технологични тънкости и много талант са били част от процеса. За пръв път след 42 години Владимир се докосна отново до произведението си. Гледайки към сравнително добре запазената мозайка, която се намира на 12 метра височина, първите му думи били: „Явно природата е по-благосклонна от човешките ръце“.

Владимир Николов е художник – приложник в областта на монументалното изкуство. Има над 200 творби, някои от които с национално значение. Негово дело са костницата на Ботевите четници в Скравена, таванната мозайка на операта в Плевен, куполната мозайка на паметника Бузлуджа. Няма материал, с който да не съм работил, твърди приложникът. Съчетава мозайка, керамика, дървопластика, сграфито, металопластика, бетон, стъкло. Авторските решения и прецизната ръчна обработка правят творбите му уникални, както е уникална и неговата съдба.

Всъщност през последните 40 години той е йога и лечител. Преди близо половин век започнал да разработва свой метод за лечение, изучавайки психотерапия, хипноза, китайски масажни техники, рефлексотерапия и други учения. Заедно с това изследвал билки, медолечение, цветотерапия и всичко, свързано с природните методи за изцеряване.

Има много общо между художника и лечителя, защото лечението е също вид изкуство, твърди Вананда. Той ще помага на екипа, борещ се да обнови Бузлуджа с опита и знанията си. Десетки хора от цялата страна, които през годините са успели да си вземат късчета от срутените мозайки на паметника, сега са се заели да ги изпращат обратно на архитектите, за да може всяко късче да си намери мястото.