Майката на Дебора: Не е много добре, виждам един празен поглед

За адекватно правосъдие и за бърза съдебна реформа настояват хората и във втория национален протест срещу насилието на жени. В редица градове протестиращи се събират, за да кажат „Не на насилието“, информират от БНТ. Повод за недоволството стана случаят с Дебора от Стара Загора, която беше жестоко малтретирана и рязана по тялото с макетен нож, за което е обвинен Георги Николаев.

Момичето е в тежко психическо състояние, според думите на нейната майка. Вчера на Дебора беше направена съдебномедицинска експертиза. Тя е извършена в Пловдив, тъй като назначените съдебни лекари в Университетската болница в Стара Загора отказаха да направят експертизата.

Хората в Стара Загора искат въвеждане на политики за превенция и закрила на жените, пострадали от насилие. Според протестиращите трябва да има улеснен достъп на пострадалите до правосъдие, незабавна съдебна реформа, както и повече кризисни центрове за жените, пострадали от насилие.

„Искаме единствено и само справедливост, ако има виновни, ако някой е допуснал грешка, волна или неволна, да си поеме отговорността. За нас най-важно е детето ни да се оправи и да се възстанови възможно най-скоро, искаме справедливост“, заяви бащата на Дебора.

„Поиска самата тя да благодари на всички хора за подкрепата, за всичко това, което видя по телевизията. Не се чувства много добре, аз като майка виждам един празен поглед“, допълни майката на Дебора.

„Дебора се подобрява бавно и всяко едно малко нещо, това, че проговори например, е една малка победа за нас. Тя много се впечатли от подкрепата, която получи и затова призова да продължим да я подкрепяме и това наистина ѝ помага. Тя наистина е обнадеждена, че ще има промени, че ще получи справедливост“, заяви Елена Венкова, организатор на протеста в Стара Загора.