Лекари откриха жив червей в мозъка на жена в Австралия

Жив червей беше хирургически премахнат от мозъка на жена в Австралия. При ядрено-магнитен резонанс лекарите установяват, че 64-годишната жена има някакъв необичаен проблем в предната част на мозъка, за който ще се нуждае от операция. Тя се оплаквала от проблеми с паметта.

По време на хирургическата намеса неврохирурзите от болницата в Канбера установяват, че в мозъка на жената живее 8-сантиметров червей. „Помислих си: Какво е това? Това няма как да е вярно, но виждах, че е живо и се движи!“, разказва основният хирург Нари Прия пред австралийския вестник „Канбера Таймс“.

Научното наименование на паразита е ophidascaris robertsi и той често се появява при животни – най-вече кенгура и питони. Никога досега такъв паразит не е откриван в човешко тяло. „Това е първият такъв случай в световен мащаб“, обяснява специалистът по инфекциозни заболявания Санджая Сенанаяке. „По нашата информация това е и първият случай, в който подобен паразит е навлизал в мозъка на живо същество“.

Още в началото на 2021 година пациентката започнала да се оплаква от стомашни болки и разстройство, а после от суха кашлица и нощни изпотявания. Година по-късно симптомите ѝ започнали да включват и проблеми с паметта и депресия.

Възможно е да има и други такива случаи.

Как този паразит е успял да влезе в мозъка на жената? Учените смятат, че е възможно той да е попаднал в тялото ѝ, след като е яла някакви ядивни растения, които набрала около дома си. Теорията е, че те са били замърсени с фекалии на змии, в които е имало ларви на паразитите.

За да установят какво са открили в мозъка на пациентката обаче първоначално са се наложили ДНК тестове. „Никога не е лесно или желателно да си първия в света с някакво заболяване“, обяснява Сенанаяке. „Не мога да обясня колко се възхищавам на тази жена, която показа търпение и смелост през целия процес“.

Сенанаяке отбелязва също, че такива паразити засягат и животни в други части на света. Затова и е „възможно други случаи да се появят занапред“, казват експертите.

Previous post Путин няма да присъства на погребението на Пригожин
Next post Украинска мотористка загина след челен удар с бус в Бургаско