Лекари алармираха: Дубайският шоколад убива! Той е инсулинова бомба

Лекари алармираха: Дубайският шоколад убива! Той е инсулинова бомба

Дубайският шоколад, по който са полудели всички българи, се оказва изключително предизвикателство за здравето. Десертът се състои от шоколад, паста от шамфъстък и кадаиф. Всички съставки поотделно са много вкусни, но заедно са истинска инсулинова бомба, защото калоричното съдържание е извън всякакви норми, предупреждават диетолози.

Деликатесът има най-висок гликемичен индекс, който може да предизвика рязко повишаване на нивата на кръвната захар в тялото ни, предупреждават лекари. За да се намали този скок, има мощно освобождаване на инсулин. В резултат на това започва увреждащ ефект върху тъканта. Благодарение начина на приготвяне количеството на въглехидратите също преминава разумния максимум, при това над 3 пъти. Всичко това води до хипергликемично състояние, поради което десертът може директно да прати в болницата хора с диабет и инсулинова резистентност.

Дубайският шоколад очевидно не е продукт, който трябва да се консумира от хора, броящи калориите. Производителят не предоставя точни данни, така че отговорът на този въпрос е много неясен. Но диетолозите са съгласни, че 100 грама от този шоколад съдържат повече от 1100 калории. Така че минималните последици от употребата му са наддаване на тегло. „Ако случайно си купите такъм сладкиш, в никакъв случай не яжте повече от едно-две парченца, максимум 25 грама“, съветват диетолози.

В сладкиша често се използват екзотични плодове, ядки, подправки (кардамон и шафран), млечни продукти, както и оцветители и консерванти. Тези съставки могат да провокират алергични реакции, включително ангиоедем и анафилактичен шок. Така че дори може да има случаи на задавяне след ядене на шоколад. И е невъзможно да се застраховате – съставът, изписан на опаковката, е много условен.

Голямото количество мазнини в лакомството се отразява негативно на стомашно-чревния тракт. Това означава подуване на корема, киселини, диария и повишаване концентрацията на „лошия“ холестерол. И като следствие – увреждане на съдовите стени, образуване на атеросклеротични плаки.