Кьовеши: Хората искат да видят, че корумпираните са в затвора

Лаура Кьовеши обяви, че вижда известен напредък у нас, след като са проведени много реформи, но „гражданите искат да видят, че законът е един за всички, че корумпираните са в затвора“. В тази връзка тя препоръча страната ни да си избере добър главен прокурор.

В специалното ѝ интервю за БНР тя обяви, че не се е видяла с изпълняващия длъжността обвинител №1 у нас Борислав Сарафов, защото посещението ѝ е било за 24 часа и е имало предварително изготвена програма.

По думите ѝ все още има много въпросителни около опита за атентат срещу бившия главен прокурор у нас Иван Гешев:

„Какво се случи при онази експлозия, защото първата информация беше, че атентатът е реален и това е нещо недопустимо, защото става въпрос за атентат срещу главен прокурор на страна член на ЕС. Не знам кой разследва и не знам какво се случва, но от моя гледна точка това трябва да се изясни – атентат ли беше и ако е да: кой е извършителят? Това е изключително важно за прокурорите, но не съм запозната с всички останали обстоятелства, така че няма как да коментирам… Единствената официална информация, поместена на страниците на МВР, е че има образувано разследване за атентата. Тоест, има атентат и сега трябва да се установи за какво става дума“.

„Европейската прокуратура никого не защитава, с изключение на почтените граждани. Няма значение кой е замесен, ние ще си свършим работата“, категорична беше тя в отговора си на въпрос дали подсъдими лица от България като Васил Божков, например, са търсили защита от европрокуратурата.

Кьовеши сподели, че се надява работата по делата да се ускори, както и по тези, свързани с високите етажи на властта:

„Задължително е да разследваме всички дела, включително и по-малките, маловажните. Те се приключват по-бързо, защото разследванията не са така сложни. Първо – осъдителните присъди се определят от съдиите, но да се върнем на тежките дела – важното е, че започнахме да работим по такива, а и има образувани такива дела. По дела, свързани с еврофондове, разследваме проекти от голяма обществена значимост, които са свързани с критична инфраструктура – там, където стойността на договорите е много висока – това са сложни дела, обхващащи множество проекти. Наблюдават се някои лоши „навици“ в България, особено що се отнася до обществените поръчки. Често се наблюдава предсрочно прекратяване на договорите. След това обявяване на нова процедура за обществена поръчка за същия проект, така че се получава необичайно високо разходване на средства. Ето защо настоявам за повишаване на нивото на разкриваемост на такива злоупотреби“.

Лаура Кьовеши посочи още, че към момента тя и екипът и работят с едва седем български делегирани прокурори, а тяхната бройка трябва да е 15. Другият сериозен проблем, който тя открои, е липсата на наши полицейски служители, които да работят по делата на европейската прокуратура тук.

Европрокурор №1 обяви още, че е възложила одит на работата на нашите прокурори заради редица административни проблеми.

„Имаше четирима служители, които си подадоха оставките. На практика главният прокурор на Република България прекрати тяхната работа и ние тогава започнахме да проверяваме всички служители. В повечето случаи имаше проблеми с боравенето с документите, междуличностни конфликти. Възложихме тази проверка, този одит, защото те не са наши служители, а на главната ви прокуратура и са ни предоставени на разположение. Ние не им плащаме, не можем да ги повишаваме, ние не можем да изменим техните договори и тази смесена система доведе до проблеми, но с новоприетия закон у вас всичко е изчистено и това ни помогна да решим тези проблеми“.

Кьовеши каза, че миналата седмица вече е получила предложенията за новите седем български прокурори, които да се влеят в европейската.

„Трябва да се запозная с всички документи, трябва да ги предложа на Колегиума, който ще заседава в края на ноември и се надявам до декември процедурата да е приключила и се надявам, че всички изпълняват критериите, но предстои да видим всичко това“, каза тя.

Обвинител №1 на Европа призна за получения при нея сигнал срещу българския прокурор Теодора Георгиева, но по думите ѝ разследването по този сигнал е изцяло в компетентността на родната прокуратура, а не на европейската.

„Няма как да коментирам този случай, изчаквам окончателното решение по това разследване. Има редица механизми в европрокуратурата, които да гарантират, че това, което трябва да се прави, се прави, и е правилно. Най-напред делата се наблюдават от Постоянната камара, не от наблюдаваш европрокурор. Какво означава това? Това означава, че делото се разпределя на случаен принцип на Постоянната камара в Люксембург – там има трима различни прокурори от три различни държави. Аз съм в постоянен състав №1, заедно с колеги от Франция и Латвия и ние наблюдаваме българските дела. Разбира се българският европейски прокурор участва в заседанията, представя своето становище, но ние четем материалите, ние оценяваме работата, ние даваме указания на прокурорите, ние проверяваме техните решения, така че намеса няма как да има“, настоя тя.

По думите ѝ ролята на Европейската прокуратура е най-вече административна – да гарантира, че всичко протича гладко.