Крум Зарков отрича да е бил котката на Мая Нешкова, било психонатиск

Правосъдният министър в служебното правителство Крум Зарков отново отрече да е пребивал съседската котка на певицата Мая Нешкова и композитора Кирил Икономов през 2019 г. и подозира, че му се налага определен топ психологически натиск заради реформите в съдебната система, които се опитва да наложи.

Зарков окачестви пред Нова телевизия, че изнесените факти в медиите около скандала заради въпросната котка като нелепици, но не уточни защо е водена преписка и как се е стигнало до снемането на писмените му обяснения пред полицаите.

„21 януари догодина е най-ранната дата, на която може да има антикорупционно законодателство. Aко няма стабилно мнозинство и правителство, шансовете за приемането на подобен закон намаляват“. Това е прогнозата на Зарков за хода на новата нормативна база.

„Никой не е над закона. Върховенството на закона е, че всички са подчинени и никой не е над него. В този смисъл антикорупционното законодателство има за цел да фиксира един отдавнашен проблем. Разследването не къде да е, а по високите етажи на властта. Онези хора, които биха могли за влияят поне формално на разследването. Такъв закон бихме могли да имаме най-рано на 21 януари, след като депутатите взеха решение предложенията между първо и второ четене да продължат дотогава“, коментира той въпроса кога в България ще има действащо антикорупционно законодателство, което нито да е „нечия бухалка, нито чадър”.

По думите му ако няма стабилно мнозинство и правителство – шансът тези закони да бъдат приети тези закони намалява. „Бяха приети два закона, но те бяха гласувани на 7 декември. Минаха 14 дни, през което време можеше да се работи. Сега се дават още три седмици време. Само по себе си това не е драматично, но не е и добър знак. Приемам го като отстъпление от заявката на парламентарните сили, че проектите по Плана за възстановяване ще имат приоритет. Явно това не е така, защото НС обсъжда други закони, а един антикорупционен закон по Плана вече беше отхвърлен”, подчерта правосъдният министър.