Край на делото „Подкупен кмет“?! Беширов не може да влезе в съдебна зала!

Делото срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов най-вероятно ще бъде прекратено, още преди да е стартирала същинската му част. Здравословното състояние на основния обвиняем не позволява той да присъства в съдебните заседания.

Това е заключението на назначената съдебномедицинска експертиза, пише в. „Родопи voice“. Заседанието е насрочено за 14 декември. Ход обаче едва ли ще бъде даден. Делото може да се възобнови след година, когато отново бившият кмет Беширов бъде освидетелстван дали може да участва в процеса.

Припомняме, че последното заседание-на 28 септември, също бе отложено поради факта, че медицинската експертиза не бе готова.

Както вече писахме, катастрофата на Стоян Беширов е възможно да спре делото срещу него и общо 9 обвиняеми за присвояване на средства. „Ако той не може да се яви, делото ще бъде спряно. Вероятно това ще стане и с останалите, които са действали по негова заръка. Без основен обвиняем-няма процес“, посочиха за „Родопи voice“ от прокуратурата.

Припомняме, че Беширов бе с „дифузна травма на главен мозък“, след претърпения от него тежък пътен инцидент на 4 октомври м.г. Тогава 67-годишният родопчанин катастрофира край кърджалийското село Върбен. Дълго време той бе на лечение в клиника в Пловдив.

Беширов е обвинен, че в периода 2012-2014 година, в условие на продължаващо престъпление, чрез 25 деяния, заедно с останалите обвиняеми, е присвоил 1 216 746 лева, предоставени на община Неделино от правителството.

В обвинителния акт, който бе внесен срещу бившия управник на родопската община в Специализирания съд, е посочено, че бедствени положения по време на кметуването на Стоян Беширов е нямало, но обявените такива в община Неделино са били с цел източване на средства, чрез възлагане на обществени поръчки без обявление. За целта тогавашният кмет издавал множество заповеди, в които преувеличавал характера на валежите, снеготопенето и пораженията, които те нанасяли върху инфраструктурата.

След като бяха закрити специализираните прокуратура и съд, всички материали по случая са пратени за разглеждане към окръжните магистрати в Смолян.

Деветима, начело с бившия кмет, са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – чл. 203, във връзка с чл. 201 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години. Общо 198 са свидетелите по делото. Вещите лица са 11.