Кой ще бъде премиер на Великобритания? Гласуването приключва тази вечер

Във Великобритания днес в 19 часа българско време приключва гласуването за нов лидер на управляващата Консервативна партия и премиер на страната. Резултатът за това кой от двамата претенденти – Лиз Тръс или Риши Сунак, ще заеме постовете, ще стане известен на 5 септември.

Гласуването се провежда между членовете на Консервативната партия. Те са повече от 160 000 и съставляват около 0,3% от целия британски електорат. Гласуването става по пощата.

До финала на надпреварата стигнаха външният министър Лиз Тръс и бившият финансов министър Риши Сунак. Според проведените анкети фаворит е Лиз Тръс, която се радва на по-голяма подкрепа сред партийните членове с по-дясната си политика.

Победителят автоматично ще стане премиер на страната, като лидер на партията с мнозинство в Камарата на общините.

По време на продължилата повече от месец кампания двамата претенденти трябваше да отговарят на трудни въпроси, свързани с кризата с постъпването на живота.

На 5 септември председателят на „Комитет 1922“ от депутати тори сър Грейъм Брейди ще обяви резултатите.

На следващия ден напускащият премиер Борис Джонсън и новоизбраният лидер ще пътуват до Шотландия, където кралицата ще прием оставката на Джонсън и ще възложи на новия премиер съставяне на правителство. Ритуалът за първи път ще се проведе извън Бъкингамския дворец в разрез с традицията, защото Елизабет Втора има проблеми с придвижването и в момента се намира в имението си Балморал в Шотландия.