Кметът на София: Призовавам всички граждани да бъдат внимателни при излизане

Близо 15 часа интензивен снеговалеж в София. Благодаря на хората от всички служби на Столичната община, които през цялата нощ и до този момент не спират работа и продължават да почистват снега, да отстраняват паднали дървета и да реагират на стотици сигнали.

Това написа кметът на София Васил Терзиев във Фейсбук страницата си.

Към този час аварийните екипи са почистили повече от 150 паднали клони и дървета, които създават затруднения при придвижването, а сигналите за тях са над 1000. Тази сутрин разпоредих на екипи и от други общински предприятия да се включат в решаването на проблема с падналите дървета.

Призовавам всички граждани да бъдат внимателни при излизане навън заради силния вятър, а собствениците на жилищни имоти и търговски обекти да почистват съвестно тротоарите пред тях. Правим всичко необходимо, за да осигуряваме проходимостта в града и цялата налична техника е ангажирана с почистването на снега. Снежната покривка към момента е между 25 и 35 см. На територията на всички 24 района на Столичната община са извършени няколко обработки срещу заледяване. Активно работим и с районните кметове, които съдействат без прекъсване.

Към този час градският транспорт в София се движи при зимни условия. При възникване на извънредни ситуации се осигурява алтернативен транспорт. Снегопочистващите машини са обработили трасетата на градския транспорт, стръмни участъци и мостове, както и основни улици в районите и частично вътрешноквартални улици. Достъпът до някои малки улици на места все още е затруднен. Обработени са общинските пътища и Южната дъга на Околовръстния път.

Има прекъсвания на електрозахранването в отделни части на някои столични райони. Аварийните екипи на дружеството работят за отстраняването им.

Планинските пътища към Витоша са временно затворени, но работим да бъдат отворени възможно най-скоро. Очакванията ни са към 10:00 часа движението да бъде възстановено за автомобили с вериги.