Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген

Наблюдаваме неспирни „борисовки“ – идеята им е да отклоняват общественото внимание от важните проблеми. Направиха машините принтери, но говорят за „Джемкорп“, говорят за „Марици“-те и т.н., всичко е с цел отклоняване на вниманието.

Това коментира в ефира на БНР съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. По думите му тази седмица започва шоуто на Борисов:

„Очаквам монолози, очаквам екипна игра, очаквам анализатори да обясняват как ГЕРБ много искат да направят правителство, но не могат“, каза бившият премиер. Припомняме, че в понеделник президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат на посочен от ГЕРБ-СДС кандидат за министър-председател.

По отношение евентуалните разговори за съставяне на правителство с втория мандат Петков обясни:

„Взимайки решението за хартиената бюлетина тези хора от „хартиената коалиция“ казаха, че не искат да управляват, а казват „искаме да отидем на избори по новите правила“, като подчерта, че гласувайки за ПП хората не получават изненади – казали сме, че гласуваме против ГЕРБ и ще го направим. В този смисъл, по думите на Петков, хората на Борисов са минали през техните условия „като валяк“.

По темата с решението на Нидерландия да блокира България за Шенген Петков обясни, че докато е бил премиер на посещенията си в Брюксел е чувал следното:

„Премиери от Европа са ми казвали как те 10 години знаят за какво става въпрос в България и знаят, че Борисов ги е лъгал. Те казват: знаехме, че „Капитан Андреево“ и „Росенец“ са пробити. Казваха ми, че докато има шанс Борисов да се върне, те нямат доверие, че Шенген наистина ще работи“.