КЕВР: В Чирен е нагнетен скъп газ, затова цената за декември се вдига

„Цената можеше да бъде по-ниска ако не беше високата цена на природния газ, съхраняващ се в газохранилището Чирен. За декември месец цената и от Чирен е най-висока. Напълно нормално е с настъпване на отоплителния сезон и с високите нива на консумация на „Топлофикация София“, цената на газа да поскъпне.“ Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

„Въпреки това цената на газа, която се очаква и през декември, няма нищо общо с 353-те лв. за мегаватчас, които бяха достигнати през септември”, заяви още Иванов.

Докладът на работната група на КЕВР гласи, че към днешна дата цената на природния газ за декември се запазва на нивата съобразно заявлението от 10 ноември, и не се очакват значителни изменения към 1-ви декември.

„Отчитайки формулата за ценообразуването на природния газ от „Газпром Експорт“, и оттам изчислена цената на природния газ като микс, което би довело до цена на „Булгаргаз“ като обществен доставчик, се оказва, че цената продължава да бъде по-висока от успешно договорената цена от „Булгаргаз“ – тя е 157,20 лв. спрямо предложената и към ден днешен 145,87лв. за мегаватчас. Новите фактори и обстоятелства ги очакваме до 09:00 ч. на 1-ви декември”, заяви още Иванов.

„Булгаргаз“ поиска близо 19-процента поскъпване на газа през декември.

По-рано този месец газовата ни компания пресметна, че през следващия месец синьото гориво трябва да се продава за 145,87 лева за мегаватчас без такси и налози (или 74,5 евро за MWh).

Така след два месеца на рязък спад, сега цените се очаква отново да тръгнат нагоре. За ноември цената на синьото гориво беше понижена с цели 47% до 123,01 лева/MWh.

„Булгаргаз“ ще внесе окончателното си заявление в енергийния регулатор на 1-ви декември.