Качински иска от Германия 1,3 трилиона евро репарации за Втората световна

Полското правителство оцени финансовата стойност на загубите от Втората световна война на 1,3 трилиона евро и заяви, че ще „поиска от Германия да обсъди тези репарации“, предава БГНЕС.

„Това е голяма сума от 6,2 трилиона“ злоти, заяви на конференция вицепремиерът Ярослав Качински, ръководител на управляващата партия „Право и справедливост“, и добави, че получаването на репарации ще бъде „дълъг и труден“ процес.

„От гледна точка на Германия и като се има предвид, че такива компенсации се изплащат с десетилетия, това е приемлива сума за германската икономика“, каза Качински.

Сумата бе съобщена по време на церемония за представяне на доклад за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 г.

„Целта на Полша е да получи компенсация за всичко, което германската държава и германският народ са причинили на Полша през 1939-1945 г. Това е нашата цел, която се вписва в концепцията за възстановяване на нормалното функциониране на полската държава“, допълни Качински и подчерта, че няколко десетки държави са получили компенсации от Германия, а Полша – не.

„Германия нападна Полша и нанесе огромни щети“, заяви политикът и посочи, че негативните последици се усещат от страната и до днес. „Германия все още не е платила за престъпленията си срещу Полша“, добави той.

„Пътят към получаване на репарации ще бъде дълъг, но сме сигурни, че един ден ще успеем“, заключи Качински.