Катедралата „Нотр Дам“ ще отвори през 2024 година

Генерал Жан-Луи Жоржелен, който отговаря за реставрацията на катедралата „Нотр Дам“, опустошена от пожар през 2019 г., увери, че срокът тя да бъде отворена през 2024 г., ще бъде спазен, съобщи АФП.

Целта за 2024 г. вече беше потвърдена от министъра на културата Рима Абдул Малак през юли. За първи път тя беше формулирана от държавния глава Еманюел Макрон през вечерта на пожара, който опустоши сградата на 15 април 2019 г.

„Завършването на реконструкцията на първия от срутените сводове бележи важен етап, а интериорът вече възвръща цялата си красота“, каза генерал Жоржелен. „Приключи реконструкцията на първия каменен свод, разрушен при пожара в северния трансепт“, се казва в изявлението. „Почистването и реставрацията на живописта на параклисите за хора и на обзавеждането на катедралата са в ход“.

В доклад, публикуван през октомври 2022 г., Сметната палата пише, че „условията за осигуряване на повторното отваряне на катедралата през 2024 г. изглежда вече са налице“.

Още от самото начало имаше много трудности за реставрирането на „Нотр Дам“ – административно затваряне на обекта за няколко седмици заради замърсяването с олово, забавяне, причинено от КОВИД-19, лошо време, предаде БТА.