Капитанът на „Царевна“: Криехме се в машинното отделение, за да избегнем ракетите

Корабът „Царевна“, който беше блокиран в украинското пристанище Мариупол близо 9 месеца, акостира на кея на „Булярд-Варненска корабостроителница“, където влиза за ремонт.

През април 14 души от екипажа бяха евакуирани. На борда на „Царевна“ остана капитанът Павел Павлов, двама български и двама украински моряци. По-късно екипажът беше попълнен с още украински моряци. Корабът отплава от Мариупол на 10 ноември, но пристига във Варна едва днес, тъй като 4 дни изчакваше да мине Керченския проток.

Капитанът на кораба Павел Павлов разказа, че по време на обстрелите е имало експлозии на разстояние 20 метра от плавателния съд. Екипажът му не е имал проблеми нито с украинските, нито с руските власти.

„Месец и половина постоянно престрелки имаше до пристанището. Кога по-интензивни, кога по-слаби, къде по-близки, къде по-далечни. Имаше пробойни, които не се отразяват на кораба като плавателно средство. Криехме се в машинното отделение, за да попаднем под нивото на ракетите. Часове дълги изкарвахме там“, разказа капитан Павлов.

„Искам да благодаря на екипажа, на всички, които проявиха мъжество и героизъм и успяха да се справят с една много тежка ситуация. Радваме се, че всички са живи и здрави, това е най-важното“, каза Даниел Стефанов, представител на корабособственика.

След завръщането му у нас плавателният съд ще бъде ремонтиран, след което ще продължи да плава, но в други, по-мирни райони, заявиха от компанията-собственик на „Царевна“. Украинските моряци, които имат желание, ще продължат да работят на борда му.

От компанията-собственик на кораба изтъкнаха, че благополучната развръзка е резултат на дипломатическите усилия на българските власти.