Калоян Паргов: Не е работа на Васил Терзиев да формира мнозинство

„Дали ще има правителство или не, дали ще има мнозинство, не бива да влияе на разбирателството на общинско ниво. Имаме 265 общински съвета”. Това коментира Калоян Паргов – бивш председател на Софийската организация на БСП в „Денят на живо” по Nova News.

За избора на председател на Общинския съвет в София, Паргов каза: „Не е работа на Васил Терзиев да влияе за формиране на мнозинство в общинския съвет. Бойко Борисов като стана кмет, в началото беше в едно чуждо тяло, налагаше му се да търси подкрепа вляво или вдясно”.

За бюджета Паргов каза: „Очевидно, че ПП следват логиката на БСП, за сметка на това ГЕРБ намаляваше социалните разходи с мотива: „по-малко държава, повече свобода”.

Политическата нестабилност формира у хората усещане за перспектива или за липса на такава, обясни Паргов изтъкнатия мотив от финансовия министър Асен Василев, че с увеличаването на парите за социални дейности ще се ограничи демографската криза. „Демографският проблем минава през всички сектори, доходите са само част от него, регионалните диспропорции са по-голям бич – в България вече има бели петна (на картата)”, каза Паргов. Факторите върху ниската раждаемост, високата заболеваемост, високата смъртност се отразяват и на политическите партии, обясни той.

Относно разпределението на бюджета, той каза, че е хубаво, че в доболничната помощ отиват повече средства, но въпросът е каква е целта. „На запад целта е не да вкараш всеки втори в болница, а да отложиш момента, в който ще се наложи да се плаща много за болнично лечение. Трябва да има подчиняване на обща кауза и цел”, каза Паргов.