Калин Стоянов: Васил Терзиев разреши протеста срещу БФС, без да пита СДВР

Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал протеста на футболните фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз без да поиска становище от СДВР, каквато е практиката при такива събития. Това заяви пред ресорната парламентарна комисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

По думите му съгласуването на протеста се е случило часове преди събитието и затова до последно МВР е имало нагласа, че се организира нерегламентиран протест.

„В деня на протеста разбираме, че този протест вече е съгласуван. Практиката назад в годините е винаги преди съгласуване (от Столична община – б.а.) да се иска становище от СДВР. Това не е направено.

Затова до последно имахме нагласата за организиран нерегламентиран протест, след което стана ясно, че е съгласуван“, посочи Калин Стоянов, цитиран от БНТ.

Обвиненията за полицейски произвол и превишаване на права от страна на полицията доведе до освобождаването от длъжност на трима висши офицери от МВР и разследването на още двама. Освен това беше поискана и оставката на министър Стоянов. Вчера Калин Стоянов заяви, че всеки, допуснал насилие ще понесе своята отговорност. А премиерът Николай Денков, който беше готов да подаде оставка, ако вътрешния министър не припознае като насилие случилото се на протеста, заяви, че Стоянов е тръгнал в правилната посока..

„Тъй като знаехме, че за първи път исторически враждуващи агитки ще се съберат, оценихме, че мероприятието е рисково и взехме решение да изкараме максимален брой служители – около 1500 души. Ако не бяхме взели това наше решение да изкараме толкова сила, можеше последствията да са много по-големи“, заяви вътрешният министър.