Как да си набавим важния витамин D през зимата?

Витамин D е едно от най-важните хранителни вещества за нашето здраве. Той играе ключова роля в регулирането на нивата на калций и фосфор в организма, което е от съществено значение за здравето на костите и зъбите. Освен това слънчевият витамин играе важна роля за имунната система и нервната система, пише Дарик.

Един от най-основните източници на витамин D е слънчевата светлина. Когато кожата ни е изложена на слънце, тя произвежда витамин D. През зимата обаче това става много трудно. Затова е важно да се осигури достатъчно витамин D чрез храната или хранителни добавки.

Някои от най-добрите източници на витамин D са:

Рибните продукти, като сьомга, сардини, треска и риба тон. Рибеното масло също е известно с високото съдържание на витамин D и може да се консумира като полезна хранителна добавка.

Млечните продукти, както и яйцата също са добри източници на витамин D. Любопитен факт е, че витамините и минералите са основно съсредоточени в жълтъка на яйцето.

Гъбите също са добри източници на този витамин.

От месните продукти черния дроб също помага за набавянето на витамин D. Около 90 г задушен телешки черен дроб съдържа 42 единици от така ценния витамин.

В някои страни, където слънчевата светлина е по-малко достъпна, млечните продукти се обогатяват с витамин D. През зимата, когато имунната ни система е по-слаба и рисковете от различни заболявания са по-високи, е изключително важно да се грижим за своето здраве и да поддържаме силна имунна система, а това става като се храним здравословно, приемаме витамини, минерали и антиоксиданти под формата на добавки, когато е необходимо, и се пазим от ситуации, в които може да попаднем сред настинали и болни хора.