Йотова: Начинът, по който се проведе Съветът по сигурността, е тежък прецедент

Съжалявам, че това заседание не беше по-добре подготвено. И най-важното за мен е тревогата, която всява във всички нас, българските граждани. Това заяви пред журналисти в Банкя вицепрезидентът Илияна Йотова по повод извънредното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, което беше свикано за обсъждане на предложената отмяна на дерогацията за руския нефт.

Министър-председателят акад. Николай Денков свика днес извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Според Йотова се поставя съмнение и недоверие към Съвета по сигурността. Тя коментира като „тежък прецедент“ начина, по който се е провело заседанието.

По-рано днес първо представителите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и Делян Добрев напуснаха срещата. По-късно това направи и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Това означава една много дълбока пропаст вътре в „некоалицията“, вече и по теми, свързани с националната сигурност на страната, смята Йотова.

Ако България бъде заподозряна, че като държавна политика заобикаля санкциите, това ще бъде още един аргумент в ръцете на тези европейски партньори, които не са особено съгласни да сме част от Шенген, коментира също тя.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е в Банкя, където ще участва в откриването на XV Конгрес на Националния съюз на трудово-производителните кооперации.