Йорданова: Тази жестокост повдига въпроса доколко можем да спрем подобни ситуации

Този случай, тази изключителна жестокост повдига няколко въпроса – доколко като законодателство, институции и общество сме способни да предотвратяваме подобни ситуации и колко адекватно можем да реагираме. Това коментира пред Нова телевизия бившият правосъден министър Надежда Йорданова за случая, при който 18-годишно момиче беше обезобразено с макетен нож.

„Проблемен елемент в този случай е, че мъжът вече е извършвал други подобни престъпления – нанасяне на лека телесна повреда по хулигански мотиви”, допълни Йорданова.

Защо предполагаемият нападател е на свобода, а получените травми са квалифицирани като „лека телесна повреда”, бившият правосъден министър коментира: „Става въпрос все още за преценка на ранен етап на това производство. Окончателно произнасяне на съда какво престъпление е извършено и какво наказание трябва да бъде наложено – няма”, уточни тя.

„В настоящия случай съдът е до голяма степен обвързан с това какви материали е представила прокуратурата, как точно е направена експертизата, какви въпроси са зададени и какви отговори са дадени. Засиленият обществен интерес ще принуди прокуратурата да си свърши още по-добре работата”, смята Йорданова, която очаква обвинението да събере доказателства за всички обстоятелства около посегателството.

Защо се създава впечатление, че прокуратурата действа по-бързо след обществения натиск, тя уточни: „Прокуратурата е имала достатъчно време да обследва по-адекватно и да събере повече доказателства за всички обстоятелства и аспекти на това деяние. А не само доколко причинените наранявания застрашават живота на жертвата”, допълни Йорданова.

Previous post Август идва с летни бури и градушки
Next post Бой в Поморие заради чадър на плажа, французин е ранен