Истинска катастрофа! ЕС изпраща на Гърция подкрепление за борба с пожарите

Гърция е изправена пред сериозни предизвикателства в борбата с горските пожари, които се разпространяват в последните дни. В отговор на искането на Гърция за съдействие, Европейската комисия активира механизма на ЕС за гражданска защита и изпраща допълнителни подкрепления за увеличаване на усилията по овладяването на пожарите.

ЕС предоставя съществени ресурси за борба с пламъците, включително четири противопожарни самолета „Канадеър“ от Франция и Италия, които се присъединяват към двата самолета, изпратени във вторник. Освен това, на място са разположени три екипа от общо 65 огнеборци от Полша, Румъния и Словакия, които са предоставени с 65 противопожарни автомобила. Допълнителни екипи от България, Румъния и Малта също участват в усилията за гасене на пожарите.

Освен предоставянето на физически ресурси, ЕС активира и спътниково наблюдение, което помага за оценка на щетите в засегнатите области в района на Атика. Комисията също заявява готовността си да предостави допълнителна помощ, ако бъде необходимо.

Тази съгласувана и своевременна реакция на ЕС подчертава солидарността на европейските държави и готовността им да се подпомагат в трудни моменти, предаде БТА.