Истинска зима! Идва още по-голям студ и сняг

В следващите дни времето ще припомни как изглежда истинската зима. Наблюдаваме класическа атмосферната конфигурация с развитие на обширен средиземноморски циклон, в комбинация с мощно нахлуване на студен арктически въздух, съобщава НОВА.

Днес валежите обхванаха почти цялата страна. Още в ранните часове от северозапад дъждът преминаваше в сняг. Следобед до полунощ този процес ще продължи в Западна, Централна и Североизточна България с натрупване на снежна покривка. Единствено в югоизточните райони валежите ще са от дъжд, с незначителна гръмотевична активност, но в значителни количества. В неделя от полунощ до обяд снеговалежите от запад на изток ще намаляват. Ще продължи да вали интензивно в Североизтока, където ще спре чак около обяд.

В по-късните часове днес ще се усили вятърът – скоростта му ще е опасно висока на много места в Северна България, най-вече в крайния Североизток. Ще има условия за преспи и снегонавявания.

Снежната покривка в края на почивните дни ще е между 5 и 15-20 сантиметра в равнините и до 40-50 сантиметра нов сняг в планините.