Изумително! С 3 бъбрека живее фермер от Панагюрище

С три бъбрека живее 86-годишният Петър Петров. Пенсионерът от Панагюрище открива вродената си аномалия съвсем скоро и изумява лекарите.

„Миналото лято отидох до Пловдив на контролен преглед. Без направление, без оплаквания, без нищо отидох. Млад лекар поиска да види състоянието на отделителната ми система. При прегледа установи, че съм с три бъбрека“, споделя пред „България Днес“ феноменът.

Допълнителният (трети) бъбрек е една от най-редките аномалии на този орган. Такъв тип отклонения се срещат в 1-3% от хората. Те са по-чести у жените. При немалка част от носителите липсват всякакви здравословни оплаквания и аномалията се открива случайно и при изследвания от друг характер и на други заболявания.

Трети бъбрек означава наличие на допълнителен бъбрек освен нормалните два, като той може да е напълно развит и функциониращ или недоразвит в различна степен и да се намира в различни части на коремната кухина.

„Казаха ми, че това се срещало изключително рядко. И аз не съм знаел, че отдясно съм с два бъбрека. Лекарят каза, че са близнаци“, допълва Петър.

Цял живот Петров се занимава с фермерска работа. От сутрин до вечер мъжът се грижи за своите над 60 селскостопански животни. Има голямо производство на мляко и не му остава време да си вдигне главата от работа. През 2011 година му поставят пейсмейкър на сърцето, но дори предупрежденията на лекарите не могат да откажат панагюреца от трудолюбието.

„Аз съм си обикновен фермер, не се чувствам по-специален. Ако се бях опрял на съветите на докторите – да не излизам на слънце, да се пазя, досега да бях приключил с всякакви дейности. През 2011 година ми сложиха пейсмейкър на сърцето. Трябва да ходя през шест месеца на преглед, пък аз ходя веднъж на две години. Като отида при доктора, малко ме навиква, па си се прибера пак у дома“, разказва Петров.

Тайната на доброто здраве и борбения дух на пенсионера всъщност се крие в спорта. От 18-20-годишен Петър се занимава с борба, гребане, народни танци и лека атлетика. Бягането остава и до днес в сърцето му. Петров е рекордьор по явявания на софийския маратон. Тази година ще пробяга за 37-и пореден път трасето.

„Спортът учи на дисциплина! Тютюнопушене – няма, алкохолът е ограничен. Оттам идват по-добрите резултати, здравото тяло и самочувствието“, категоричен е Петров.