Изслушват Борислав Михайлов в парламента: Протестът е платен!

В 16 часа започна изслушването на Борислав Михайлов в парламентарната Комисия за децата, семейството, младежта и спорта.

Той е извикан от народните представители, за да даде обяснение за размириците около Националния стадион „Васил Левски“ миналата седмица преди мача България – Унгария.

Преди няколко дни Михайлов беше разпитан и в Комисията за противодействие на корупцията. Прокуратурата се самосезира и обяви, че започва проверка на ръководството на БФС за разходване на публични средства и „черно тото“.

Заседанието на комисията днес започна при особено засилен медиен интерес.

В залата присъства бившият футболист Бойко Величков, предложил на феновете да протестират на всяка 18-а минута на мачовете.

„Името на организатора на протеста вече е публично известно. Протестът е платен. Ние като организатори на мача сме свършили всичко необходимо“, бяха първите думи на Михайлов.

„Аз съм изкупителна жертва от много месеци и години заради група хора, която иска да стават шефове във футболния съюз. Това е вече от 2,5 години. Те не са спирали. Подобни хора подбуждат, дори медийно. Има хора, които са зад тях, и ги финансират и съответно тези, които превърнаха този мирен протест в немирен. Това са хулиганите. Почти всеки ден има протести, но не може всеки един такъв да води до оставката на някой и без да е доказано кой е виновен. Както казва и г-н Попов, този мач е европейска квалификация и това е УЕФА. Когато каже „силно препоръчително, това е закон. Тя не може да ти забрани да затвориш стадиона“, продължи Михайлов.

„Ако мачът се играеше в Пловдив и унгарците щяха да кацнат в Пловдив. Самият мач в Кърджали нямаше да бъде проблем. Стадионът влиза във всички указания на УЕФА. Мачът в Пловдив играхме преди 3 месеца приятелски мач и има категория 3 и има категория за среща на закрити врати. БФС е абсолютно независима организация, без държавна издръжка, макар че това е извън въпроса ви и темата. Привлекателното е това, което виждате, иначе е отговорност, а моят живот е целият футбол“.

„Вие все едно не сте виждали по-големи протести? Винаги се говори за платени протести. Има нормални хора, които протестират. Има други 150 с маски и те избутват другите хора и правят вандалщина. Това е хулиганство. Надявам се органите да ги открият“, продължи Борислав Михайлов.

„Следващият домакински мач ще е най-вероятно март месец. Програмата не е готова, но тогава има приятелски мачове. Надявам се да няма ексцесии и се надявам да има нов стадион. Иска ми се националният отбор да върти стадионите, както играхме със Сърбия на 160 километра. Иска ми се хората да му се радват не само в София“.

„БФС и аз като негов президент не можем да се превръщаме в изкупителна жертва за това, че някой е организирал платен протест, въпреки тревожните сигнали, а трети е планирал ексцесии с цел да прехвърли вината върху нас“, е заявил пред парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта Борислав Михайлов.

По думите на Президента на БФС отговорност трябва да се търси от организаторите на протеста, провокаторите и институциите, които са го разрешили.

„БФС не е премествал или затварял стадиони, а е предприел всички възможни действия мачът да се състои и да бъдат предотвратени всички ексцесии, прояви на агресия и прекратяване на двубоя, за които имахме сигнали“, категоричен бе Михайлов и защити решението на УЕФА, с което мачът България – Унгария се игра без публика.