Знакови лица на ПП-ДБ не влизат в 50-ото Народно събрание

Знакови лица на „Продължаваме промяната – Демократична България“ не влизат в 50-ото Народно събрание. Сред тях са Ивайло Мирчев, Антоанета Цонева, Настимир Ананиев и Атанас Славов. Това научи OFFNews от свои източници в коалицията. Данните им са на база изчисления на ЦИК след излизането на 100-процентовото преброяване.

Към този момент сметките са на база разпределение на мандатите по системата Хеър-Ниймайер и размествания са възможни, ако някой от влизащите кандидати отстъпи мястото си на друг. Такива случаи не са нетипични.

Според източниците на OFFNews ПП-ДБ взимат 1 мандат в Благоевград, 2 в Бургас, 3 във Велико Търново, 3 във Видин, 1 в Габрово, 1 в Пазарджик, 1 в Плевен, 3 в Пловдив град, 1 в Пловдив област, 1 в Русе, 1 в Сливен, 7 в 23 МИР-София, 5 в 24 МИР София, 4 в 25 МИР София, 1 в 26 МИР София област, 1 в Силистра, 1 в Хасково и 1 в Шумен.

Ето как са подредени първоначално кандидатите на ПП-ДБ в столичните избирателни райони:

23 МИР (7 мандата)

1. Кирил Петков Петков;
2. Атанас Петров Атанасов;
3. Вяра Методиева Тодева;
4. Васил Стефанов Стефанов;
5. Надежда Георгиева Йорданова;
6. Венко Николов Сабрутев;
7. Божидар Пламенов Божанов (пренарежда листата с лични преференции, но така или иначе ПП-ДБ ще получат достатъчно мандати, за да влезе в НС).

24 МИР (5 мандата)

1. Христо Любомиров Иванов (отказа се от мястото си в парламента);
2. Лена Здравкова Бориславова;
3. Петър Василев Кьосев;
4. Йордан Ивов Терзийски (той е и 2-ри в листата във В. Търново);
5. Стоян Александров Михалев;
6. Росица Василева Пандова-Йовкова (вероятно ще влезе на мястото на Христо Иванов).

25 МИР (4 мандата)

1. Христо Христов Петров (отива в Европейския парламент);
2. Кристина Николаева Петкова;
3. Калина Бориславова Константинова;
4. Венеция Огнянова Нецова-Ангова;
5. Елисавета Димитрова Белобрадова (пренарежда листата, но заради това, че Ицо Хазарта ще е в ЕП, така или иначе влиза в българския парламент).

Днес Централната избирателна комисия (ЦИК) е решила, че ПП-ДБ не взимат мандат в Монтана, Ловеч, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Ямбол, Кърджали, Кюстендил, Смолян. Там водачи са Ванина Вецина, Искрен Арабаджиев, Илина Мутафчиева, Антоанета Цонева, Богомил Петков, Ивайло Мирчев, Мирослав Иванов, Радослав Милев, Георги Стамов и Михал Камбарев.

Все още не е ясно дали тези водачи на листи няма да успеят да влязат в НС от друга избирателна листа, в която участват.

В 23 МИР-София при 100% обработени протоколи в ЦИК бившият министър на електронното управление Божидар Божанов пренарежда листата на ПП-ДБ. Макар и на седма позиция, Божанов е получил 7496 преференции при нужни 3880, за да има разместване в подредбата. Близо до това е и бившата министърка на правосъдието Надежда Йорданова с 3119 преференции.

В 24 МИР-София седмият в листата на ПП-ДБ Мартин Димитров пренарежда с лични преференции и се изкачва до третото място. Само с около 70 гласа д-р Таня Андреева – 13-а в листата, се разминава с място в 50-ото Народно събрание. Вече е ясно, че водачът – Христо Иванов, който събира и най-много гласове, няма да е депутат в следващия парламент. Той подаде оставка като лидер на „Да, България“ и обяви, че няма да е депутат.

В 25 МИР-София при 100% обработени протоколи в ЦИК кандидат-депутатът на коалицията Елисавета Белобрадова успя да измести трима от листата. В листата за евровота тя бе на последно място. Вече е ясно, че Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, стават депутати в ЕП. Белобрадова обаче си гарантира място в 50-ото Народно събрание, тъй като събира 2441 лични преференции, които са с близо 1000 повече от прага, който е 1599. Така тя измества втората в листата Кристина Петкова, третата Калина Константинова и четвъртата Венеция Ангова.