За назидание: Скъпите пържоли връщат 20% ДДС в ресторантите

Данъчните облекчения за заведенията, които бяха въведени заради пандемията от Covid-19, може да отпаднат заради лошото отношение на бранша към клиентите и ставката на ДДС да бъде върната от сегашните 9% на 20 на сто. Това става ясно от позиция на министъра на туризма Зарица Динкова, която беше публикувана на сайта на ведомството по повод случая, при който клиент се оплака в социалните мрежи, че е платил 490 лв. за три пържоли в ресторант във Варна.

“Призовавам асоциацията на ресторантьорите да преосмисли цялостното си поведение по отношение на клиентите си, както и към по-отговорно отношение към образа на българския туристически продукт. В противен случай, ще ми е много трудно да защитя данъчните придобивки в бюджета за следващата година, тъй като няма да мога да намеря аргументи и подкрепа за това в българското общество”, гласи позицията на Зарица Динкова.

“Министърът на туризма Зарица Динкова обяви открита война на нашия бранш”, отговориха веднага от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията и поискаха оставката є. “От първия момент разбрахме, че на нея не може да се разчита, тъй като няма никаква експертиза и не разчитахме на подкрепа, но да ни пречи по толкова брутален начин – не очаквахме”, гласи официална позиция на СЗБ и БАЗ, изпратена до медиите.

“Изумени сме, че Динкова твърди, че ако не преосмислим поведението си, щяло да є бъде трудно да ни защити. Използваме случая да я уведомим, че да се защитаваме, можем и сами. През толкова битки преминахме през последните три години, че не са много секторите, които могат да се доближат до преживените от нас емоции. И като ни се пречи, оцеляваме, но е по-добре държавата да помисли за туризма си и хората, които го развиват”, заявяват от бранша.

От браншовите асоциации са направили анкета сред членовете си. На въпроса трябва ли министърът на туризма да подаде оставка след позицията є срещу СЗБ и БАЗ, 98% са отговорили “да”, а 2 на сто “не”.