Зафиров: Всички от БСП ще гласуваме против проектокабинета на ГЕРБ

Цялостната конструкция и подходът не ме изненадаха. Тук е направен общо взето опит да бъдат хвърлени релации към различни политически сили в опит да се намери парламентарна подкрепа. Ако трябва да резюмирам в едно изречение характера на това правителство – това е нещо като служебното правителство, само че с друг ментор. Вместо президента Радев, тука е Бойко Борисов, защото нали не се съмнявате, че каквото и да се случва в ГЕРБ, няма как да бъде без одобрението на Бойко Борисов.

Това заяви в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria депутатът от групата на БСП Атанас Зафиров.

По неговите думи връзките на проектокабинета с БСП са косвени.

Твърдя съвсем отговорно, че от„ БСП за България“ всички народни представители ще бъдат на работа и ще гласуват против проектокабинета на ГЕРБ.

Според Зафиров ако проектокабинетът „Габровски“ бъде избран чрез умишлено намаляване на кворума, то той няма да бъде устойчив и да може да разчита на стабилно мнозинство.

„За да се стигне до тайно гласуване първо трябва явно някакво мнозинство да гласува за него, което до голяма степен го обезсмисля“, коментира още социалистът.

По неговите думи все още има възможност за коалиционни разговори между БСП и „Продължаваме промяната“.

Смятам, че диалогът не е прекъсван и вратата е отворена за разговори, но в същото време ние не споделяме предварително направената заявка за кабинет на малцинството само на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, най-малкото защото няма как да има малцинството, на което не му достигат близо 50 народни представители.

„Ако водим разговори, ако се опитваме да сформираме някакво работещо мнозинство, то партиите, които го представят и подкрепят, би трябвало да бъдат представени в такава форма на управление“, подчерта Зафиров.

Социалистът е оптимист, че ще се формира кабинет с третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Обществото има нужда от работещо Народно събрание и от кабинет“, посочи той и добави, че от БСП имат готовност да получат третия мандат.

По думите на Зафиров изключеният през миналата седмица заради позицията си за войната в Украйна депутат от левицата Явор Божанков, е тръгнал срещу интересите на хората, с чиито гласове е бил избран за народен представител.

„Трябва да бъдат спазвани норми и принципи, които са в основата на демокрацията и когато някой ги нарушава, той трябва да получава съответната санкция. Дали ще я определите като наказания или съобразяване с нормите, това е въпрос на интерпретация“, коментира Зафиров.